Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > БЕСIДИ,ІНТЕРВ'Ю > Чому необхідне світломаскування?

Чому необхідне світломаскування?

Якщо ви літали на літаку і колись дивилися в ілюмінатор, то могли чітко побачити, де є міста, де є поселення, а де немає.

Те ж саме стосується і пілотів бойових літаків. Коли вони летять на виконання бойового завдання, крім координат цілі, орієнтуються на певні об’єкти, які можуть бачити.

Бомбардування та авіаційні нальоти росіян в Україні відбуваються в основному вночі – починаючи з вечора і до ранку.

Тому світломаскування має для нас дуже велике значення, щоб не давати додаткових орієнтирів для ворожої авіації.

То ось відповіді на деякі запитання наших читачів

📌 Взагалі в усіх багатоквартирних будинках не має бути світла, чи якщо воно горітиме у кількох квартирах, це допустимо?

– Будинок взагалі не має бути освітленим. Тобто вікон, в яких горить світло, взагалі не має бути.
Якщо люди хочуть ввечері вмикати світло, то потрібно використовувати лампи слабкої потужності й закривати вікна щільними фіранками. Немає штор – завісьте ковдрами. Треба зробити все можливе, щоб світло не виходило назовні, і тоді можете ним користуватися. Ось такою має бути логіка.

Чим менше є світлових орієнтирів, тим складніше пілоту більш-менш точно скинути бомбу.



📌 Чи достатньо просто зашторити вікна?

– Якщо вони не пропускають світло, то так. Зазвичай у нас є тюль і штори, які не дають зазирнути у вікно з вулиці, але якщо ввечері подивитися на закрите так вікно, то можна все одно побачити, що світло проникає назовні.

Мають бути саме засоби світломаскування. Наприклад, дуже багато людей нині закривають вікна непрозорою плівкою або ж вивішують простирадла на вікна.

Звичайно, якщо придивитися, то можна побачити, що у квартирі горить світло, якась маленька щілинка все одно буде, але вікно не підсвічене. Тобто світло не вдасться вгледіти здалека.



📌 Коли потрібно вимикати світло? Щойно стемніє?

– Так, бажано вимикати світло одразу із настанням темряви. Або ж коли ми починаємо вмикати світло, то необхідно застосувати засоби світломаскування.

Це потрібно робити тому, що повітряна тривога може бути оголошена у будь-яку мить у нічний час. Для того, щоб ви могли швидко піднятися, увімкнути світло, одягнутися, вікно вже має бути закрите засобами світломаскування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *