П’ятниця, 29 Березня, 2024
Головна > НОВИНИ > КРАЇНА > Скасовано розмитнення авто!

Скасовано розмитнення авто!

⁉️ Розмитнення авто в умовах воєнного стану: що треба знати?

💁🏻‍♂️ У перші тижні війни автомобілі з-за кордону в Україну ввозилися лише для потреб військових, евакуації громадян та доставляння гуманітарних вантажів. А через місяць після масштабного військового вторгнення Верховна Рада скасувала податки та збори на імпорт автомобілів для всіх громадян. Ухвалений Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану» вже підписано Президентом України 🔥

‼️ Документ передбачає, що з 01 квітня 2022 року від сплати ПДВ, акцизного збору та ввізного мита ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ такі ввезені транспортні засоби:
▪️ легкові автомобілі та кузови до них;
▫️ причепи та напівпричепи;
▪️ мотоцикли;
▫️ транспортні засоби для перевезення вантажів або понад десять осіб.

❗️ Закон зобов’язує оформляти автомобілі з іноземною реєстрацією за спрощеною процедурою. Це означає, що митні органи будуть виконувати митні формальності максимум за годину. Для реалізації цього механізму невдовзі буде оприлюднений проект наказу.

Можливість майже безкоштовно розмитнити авто – приємна звістка для тих, хто збирався це зробити, але стримувався через високий розмір податків. Проте це рішення має і зворотний бік – недоотримані платежі до держбюджету 🤷🏻‍♂️

❓ Що чекає покупців?

Витрати, не пов’язані з розмитненням. Громадянам доведеться сплатити до пенсійного фонду 3–5% від вартості авто для першої реєстрації, 190,15 грн за реєстрацію, 114 грн за бланк свідоцтва та 135 грн за номерні знаки.

Потрібний сертифікат відповідності еконормам, якщо у техпаспорті не вказано екологічний стандарт транспортного засобу. Документ коштуватиме близько 1400–1500 грн. Також потрібні:
▪️ митна декларація на машину;
▫️ акт митного огляду, отриманий під час перетину кордону;
▪️ техпаспорт;
▫️ договір купівлі-продажу автомобіля.

2. Як відомо, на період дії воєнного стану чоловікам у віці 18-60 років заборонено виїжджати з України. Винятки стосуються багатодітних батьків та одиноких чоловіків з неповнолітніми дітьми. Простіше кажучи, виїхати за кордон для купівлі авто та ввезення його в Україну можуть переважно жінки.

Зрештою, придбати авто за кордоном можна, не залишаючи межі України. Це може зробити довірена особа, на яку майбутній автовласник випише завірену нотаріусом довіреність. Інший варіант – скористатися послугами компаній, які імпортують автомобілі в Україну.

3. Оскільки російські окупанти блокують морське сполучення України зі світом, доставити автомобілі із США, Кореї чи Грузії майже неможливо. Судна можуть доставити авто в країни ЄС, звідки їх необхідно буде привезти в Україну, проте це буде дорожче.

❓ Наскільки подешевшають авто?

☝🏻 Вартість розмитнення залежить від віку, об’єму і типу двигуна машини, а також суми, за яку авто придбали за кордоном.

За логікою, після набрання чинності законом, який скасовує всі платежі, пов’язані з розмитненням, вартість автомобілів зменшиться на 30%, а в деяких випадках – на 70%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *