Четвер, 19 Травня, 2022
Головна > ГАЗЕТА > КОРИСНІ ПОРАДИ > Як захистити свій смартфон та соцмережі від окупантів

Як захистити свій смартфон та соцмережі від окупантів

Російські окупанти відкидають всі правила ведення війни, зокрема щодо поводження із цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях. Під час затримання або перевірки документів є ризик, що окупанти вимагатимуть показати їм смартфон, щоб передивитися фотографії або прочитати листування. Про такі випадки повідомляли українці, яким вдалося втекти з окупованих районів на півдні та сході.

Ось декілька порад, як захистити свої дані у соцмережах від перегляду та врятувати своє життя.

Соцмережі

Акаунти в найпопулярніших соцмережах – Instagram та Facebook – можуть цікавити окупантів з огляду на те, що за ними можна побачити вашу громадянську позицію. Якщо ви перебуваєте у тимчасово окупованому місті або селі, чи збираєтеся проїжджати через блокпост росіян, радимо тимчасово видалити акаунти.

У Facebook це можна зробити таким чином: у “Налаштуваннях” обрати пункт “Ваша інформація у Facebook”, далі – “Деактивація та видалення”, де ви зможете тимчасово деактивувати акаунт. Потім радимо видалити сам застосунок, а за нагоди – відновити його та акаунт.

В Instagram перед деактивацією акаунту ви можете завантажити свої дані – тобто пости із фотографіями. Це можна зробити так: зайти в “Налаштування”, далі – “Конфіденційність і безпека”, потім подати запит на завантаження даних у зручному форматі.

Щоб деактивувати свою сторінку, треба у “Налаштуваннях” обрати пункт “Редагувати профіль” та знизу натиснути “Тимчасово закрити мій обліковий запис”.

Відновити акаунти в Facebook та Instagram можна за повторного логіну.

Фотографії

У небезпечній ситуації на прийняття рішення про видалення фотографій може бути зовсім мало часу. Радимо заздалегідь налаштувати збереження фото у хмарі.

Для смартфонів на Android це сервіс Google Photos, який автоматично підтягує фотографії, зроблені пристроєм. Всі необхідні параметри – завантаження, можливість ділитися – можна встановити у налаштуваннях. 

Коли весь необхідний контент завантажений на Google Photos, застосунок сервісу можна видалити, а галерею – повністю очистити.

Ця порада актуальна і для власників iPhone. Для них існує сервіс iCloud, який зберігає фото, документи тощо та підтягує їх із ваших пристроїв.

Браузери та месенджери

Заздалегідь очистіть історію пошуку у браузерах. Це можна зробити у налаштуваннях, обравши пункт “Історія”. Використовуйте опції “приват” або “інкогніто”, які не зберігають історію пошуку та паролі й логіни.

Листування у месенджерах переведіть у секретний режим. Це можна зробити у налаштуваннях кожного конкретного чату у месенджерах Telegram, Viber та WhatsApp – зайти до налаштувань чату та обрати опцію “Почати секретний чат”. Так ваше листування одразу буде приховуватися. Також можна видалити окремі чати і сам застосунок месенджера.

Що ще можна зробити

– Регулярно чистіть історію телефонних викликів на смартфоні;
– Вимкніть відображення повідомлень на заблокованому екрані, щоб ніхто випадково не зміг їх побачити;
– Майте на увазі функцію скидання до заводських налаштувань – вона знаходиться у загальних налаштуваннях смартфона. У разі її застосування телефон повернеться до стану після придбання.
– Відключіть функції розблокування обличчям та відбитком пальця – так стороннім буде складніше зайти до важливих застосунків.
– Не користуйтеся російськими або небезпечними застосунками: ДМБ Таймер, VK, “Одноклассники”, Getcontact.
– Увімкніть блокування смартфону після невдалих спроб розблокувати його.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.