П’ятниця, 29 Березня, 2024
Головна > НОВИНИ > ГРОМАДА > У Близнюківській бібліотеці позбавляються неактуальної літератури

У Близнюківській бібліотеці позбавляються неактуальної літератури

В умовах збройної агресії російської федерації проти України актуалізація бібліотечних фондів є необхідною і має відбуватися виважено і поступово. Бібліотечні фонди потребують особливої уваги, а також розвитку і захисту, зокрема і від поширення ворожих інформаційних впливів.

Наразі в КЗ “Близнюківська публічна бібліотека” проводиться зважування та передача неактуальної літератури. Коментарі щодо цього надала, в.о. директора КЗ «Близнюківська публічна бібліотека» Світлана Михайлівна Орищенко: «Хочу сказати, що здача непотрібної літератури є плановим заходом – у бібліотеках щороку здійснюється списання застарілих чи зношених книг. Однак цьогоріч до даної процедури внесено деякі зміни. Держа́вним коміте́том телеба́чення і радіомо́влення Украї́ни та Міністерством культури та інформаційної політики спільно з консультативно-дорадчим органом – Радою з питань розвитку бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією росії проти України розроблено рекомендації щодо актуалізації бібліотечного фонду.

Відтак, згідно з даними рекомендаціями, у складі бібліотечних фондів не слід залишати видання, які пропагують війну, національну та релігійну ворожнечу, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства. Також книги авторів, які публічно підтримують агресію росії проти України; література видавців та видавничої продукції країни-агресора та інше. Не рекомендується зберігати в бібліотечних фондах фізично зношені та морально застарілі видання, зокрема періоду СРСР, за винятком тих документів, що складають ядро бібліотечного фонду (видання краєзнавчого характеру, книжкові пам’ятки і тому подібне.)»

На території Близнюківщини одинадцять бібліотек припинили свою діяльність. Їхній бібліотечний фонд також впорядковується. Світлана Орищенко каже: «Звісно, роботи в бібліотечних працівників наразі багато, оскільки треба не лише поперевозити літературу з усіх ліквідованих бібліотек до центральної, а й перебрати їх: на ту, що служитиме читачам далі, й на ту, що підлягає списанню. Та все це – робочі моменти. Як і в будь-якій професії є трудові будні, заповнені поточними справами, а є більш насичені й відповідальніші. З усім цим впораємось: все перевеземо, систематизуємо, позбавимось зайвого, придбаємо нову літературу і з нетерпінням чекатимемо читачів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *