Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > БЕСIДИ,ІНТЕРВ'Ю > Захищав Вітчизну з перших днів

Захищав Вітчизну з перших днів

Гвардії старший лейтенант Пужайчереда Микола Олексійович народився у 1919 році в сім’ї трудолюбивих селян в селі Милівка Уплатнівської сільської ради.

Дитинство та юність пройшли, як у всіх сільських дітей. До армії був призваний в 1939 році.

З перших днів Вітчизняної війни пішов захищати Батьківщину від ворога. Із нагородного листа:

«В бою з германським фашизмом на підступах до міста Сталінграда 16 вересня 1942 року під час наступу полку на висоту 102.0 гвардії старший лейтенант Пужайчереда, будучи зам.командира батальйону, безперервно знаходився в бойових порядках підрозділів батальйону і своїм власним прикладом надихав особовий склад на швидке виконання бойового завдання. В результаті батальйон першим зайняв висоту 102.0, захватив сім полонених солдатів, три ручних кулемети, п’ять автоматів і близько 18 тисяч патронів для гвинтівок. Сам Пужайчереда в цьому бою важко поранений. Гідний урядової нагороди ордена Червоного Прапора».

Із документа Центрального ордена Червоної зірки архіву Міністерства оборони СРСР, даного на запит його рідної сестри О.Пужайчереди, відомо, що важко поранений Микола Олексійович Пужайчереда – зам.командира 39 гвардійського стрілецького полку помер дорогою до медсанбату 16 вересня 1942 року. 

Нагороджений медаллю «За відвагу» та орденом Червоної Зірки. Похоронений в Братській могилі біля тракторного заводу. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *