Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > ВІЙНА > ХРОНОЛОГІЯ ВІЙНИ > Щоденник російсько-української війни. Липень 2022

Щоденник російсько-української війни. Липень 2022

Лінія фронту станом на 1 липня 2022 року

1 липня

Ворожа атака у напрямку Лисичанського желатинового заводу, Верхньокам’янського, Богородичного (під Слов’янськом). Контрнаступальні дії на напрямку Кочубеївка — Дементіївка під Харковом. Деякі джерела повідомляють про втрату Привілля і Шипилівки під Лисичанськом, а також Золотарівки, що може вказувати на оперативне оточення підрозділів ЗСУ у Лисичанську.

Будинок у Сергіївці після удару

Російський ракетний удар по Сергіївці Білгород-Дністровського району Одеської області, загинула 21 особа. Ракетний удар по Миколаєву.

Російські авіаудари поблизу Верхнього Салтова, Прудянки та Мосьпанового на Харківщині; біля Клинового, Вершини, Покровського, Новобахмутівки та Авдіївки на Донеччині.

2 липня

Ворожі атаки на Дементіївку та Прудянку під Харковом. Богородичне під Святогірськом. Росіяни закріплюються у Верхньокам’янці на захід від Лисичанська, атакували Білогорівку. Атаки на Берестове і Спірне на Бахмутському напрямку, на Новомихайлівку під Мар’їнкою. Бої в районі Спартака. Окупанти залишили Іванівку на Південнобузькому напрямку. Повідомляється про знищення ЗСУ складу боєприпасів окупантів біля окупованого міста Попасна Луганської області. Росіяни заявили про взяття під контроль Лисичанська.

Ракетні удари по Павлограду.

Авіаудари неподалік Верхнього Салтова, Прудянки, Мосьпанового та Гракового на Харківщині; Покровського на Бахмутському напрямку, Павлівки під Вугледаром.

3 липня

Українська сторона офіційно повідомила про відвід військ з Лисичанська.

ЗСУ відбили штурм у напрямках Пасіка – Долина, а також на Богородичне, Мазанівку під Слов’янськом, а також у напрямку Прудянки під Харковом. На Краматорському напрямку противник форсував річку Сіверський Донець, намагається розвинути успіх та оволодів Білогорівкою і Лисичанськом; штурмом взяв Золотарівку. Бої на Бахмутському напрямку у напрямах Ниркове – Берестове; Василівка – Берестове, Вовчоярівка – Спірне, Миколаївка – Спірне, а також на Клинове та Майорськ. На Авдіївському та Курахівському напрямках окупанти вели штурмові дії у напрямках н.п. Побєда та Мар’їнка. На Південнобузькому і Таврійському напрямках основні зусилля агресора зосереджуються на спробах повернення втрачених позицій в районах н.п. Іванівка, Потьомкине і Мирне. На Запоріжжі підірвано мост між Мелітополем і Токмаком.

Повідомляється про вибухи у Бєлгороді, Курську, Мелітополі (склад ПММ).

Ракетні удари по Харкову.

Авіаудари неподалік Кам’янки, Авдіївки та Шевченко; Авдіївки та Мар’їнки.

4 липня

Атаки в напрямку Соснівки під Харковом, Мазанівки та Долини під Слов’янськом, Білогорівки під Сіверськом. На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії в напрямку н.п. Новолуганське

Повідомляється про вибухи військових складів і військових баз у окупованих Сніжному, Донецьку і Торезі, на Ізюмському напрямку.

Гімназія в Харкові після обстрілу 4 липня

Авіаудари неподалік Петрівки під Харковом, по Харкову; поблизу Дібрівного, Тетянівки (під Святогірськом) та Богородичного, Званівки на Слов’янському напрямку, по самому Слов’янську; неподалік Соледара, Спірного, Покровського та Шумів, в районі Тернівки, по Авдіївці; по школі в с.Есмань Сумської області.

5 липня

Атаки в напрямку Соснівки під Харковом, поблизу Краснопілля, Долини і Мазанівки на Слов’янському напрямку; на Донецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на взятті під контроль дороги Бахмут – Лисичанськ та спробах оволодіти н.п. Білогорівка. пробував атакувати в районах н.п. Верхньокам’янське, Білогорівка та Григорівка на Краматорському напрямку; Новолуганське, в районі Спірного, неподалік Вершини і Луганського на Бахмутському напрямку; Лозового на Херсонщині.

Вибухи на російських військових об’єкта в Кадіївці, Донецьку, Ясинуватій.

Авіаудари по Слов’янську; в районі Вуглегірської ТЕС, Авдіївки, Сіверська

Ракетні удари по Харкову, Миколаєву, Покрову (ще 6 ракет знищено ППО над Дніпропетровською обл.), Шостці.

6 липня

Ворожі атаки в напрямку Козача Лопань – Соснівка (під Харковом); Довгеньке – Мазанівка (Слов’янський напрям); на Краматорському напрямку ворог намагається оволодіти н.п. Верхньокам’янське та Григорівка; На Бахмутському напрямку – встановити повний контроль над дорогою Бахмут – Лисичанськ, атаки напрямках Миронівка – Луганське та Гольмівський – Новолуганське; на Південнобузькому напрямку – боєзіткнення в районі Добрянки.

Корпус Харківського національного педагогічного університету після обстрілу 6 липня

Повідомляється про вибухи військових об’єктів окупантів у Макіївці і Херсоні.

Авіаудари поблизу Рубіжного під Харковом; Тетянівки та Сидорового на Краматорському напрямку, неподалік Мар’їнки.

7 липня

Ворожі атаки в напрямку Соснівки та Дементіївки під Харковом; на Словʼянському напрямку ворог атакував Богородичне; на Краматорському напрямку ворог здійснив невдалі спроби штурмових дій в напрямках Григорівки та Верхньокамʼянського; на Бахмутському напрямку ворог атакував неподалік Вершини та Берестового; закріплюється на околицях Спірного, веде наступ в напрямку Веселої Долини

Наслідки обстрілу Краматорська

8 липня

Ворожі атаки в напрямку Дементіївки під Харковом; в районі н.п. Богородичне на Слов’янському напрямку; у районах н.п. Спірне та Івано-Дар’ївка на Бахмутському напрямку; в районі н.п. Григорівка на Краматорському напрямку, в районі Вуглегірської ТЕС, Доломитного; тривають бої поблизу Веселої Долини. На Південнобузькому напрямку підрозділи противника намагалися наступати в районі н.п. Велике Артакове. Сили оборони України змусили ворога відійти від Верхньокам’янського (на Краматорському напрямку).

Вибухи військових об’єктів у окупованих Шахтарську, Новій Каховці.

Авіаудари поблизу Петрівки (Харківська обл.), поблизу Тетянівки (на Краматорському напрямку); неподалік Берестового, Спірного; і Покровського (на Бахмутському напрямку), неподалік Новоандріївки; в районі н.п. Малі Щербаки (під Оріховим).

9 липня

Будинок у Часовому Ярі після ракетного удару 9 липня

ЗСУ вразили російський склад боєприпасів у Чорнобаївці; за допомогою HIMARS розбомблена база окупантів в м.Ірміно Луганської області.

Штурмові  дії противника у напрямку Кочубеївка–Дементіївка під Харковом; у напрямках Довгеньке–Краснопілля, Пасіка–Долина під Святогірськом ; на напрямку Золотарівка–Верхньокамʼянське під Сіверськом; у напрямках Ясинувата – Авдіївка та на Мар’їнку.

Ракетний удар по Харкову, Кривому Рогу (Інгулецький район) Також ворог наніс ракетний удар по житлових будинках у місті Часів Яр Донецької області. Загинули 48 осіб.

Будинок у Часовому Ярі після ракетного удару 9 липня

10 липня

У соцмережах на ранок повідомлять про вражені Збройними силами України російські склади боєприпасів у тимчасово окупованих Алчевську, Торезі, Харцизьку, Іловайську та в Кіровському і Калінінському районах Донецька.

Атаки на Мазанівку під Слов’янськом, на Новоселівку Другу під Авдіївкою; на Мар’їнку

Ракетні удари росіян по Харкову, Радушному, Слов’янську, Миколаєву.

11 липня

Підрозділи Сил оборони України атакували пункт управління російських окупаційних військ у Таврійську на Херсонщині; вражено ворожі склади БК у Новій Каховці.

Невдалі ворожі атаки на Мар’їнку під Донецьком, Дементіївку під Харковом; під Мазанівкою, Іванівкою та Долиною на Слов’янському напрямку

Ракетні удари по Харкову, по Одещині.

Ворог завдав авіаударів у Харківській області неподалік Леб’яжого, Верхнього Салтова та Прудянки; поблизу Богородичного під Святогірськом; поблизу Покровського та Яковлівки (на Бахмутському напрямку); Шевченко та Золотої Ниви на південно-східній ділянці; неподалік Берестового, Білогорівки та Вершини (на Бахмутському напрямку); Новоандріївки; Зарічного (Херсонської обл..)

12 липня

Вражено ворожі склади БК на території Донецького заводу транспортного обладнання, Нової Каховки, Чарівного Херсонської області, Мирного під Мелитополем

Ворожі атаки на Дементіївку (під Харковом); штурмові дії поблизу Краснопілля, Довгенького, Мазанівки, Долини та Іванівки (на Слов’янському напрямку); в напрямку Спірне–Івано-Дар’ївка (на Краматорському напрямку)

Ракетний удар по Миколаєву.

Україна повернула тіла ще 30 загиблих військових.

Підтверджено ліквідацію командира 20-ї мотострілецької дивізії ЗС РФ полковника О.Горобця.

13 липня

ЗСУ знищили склад боєприпасів у Чорнобаївці, Горлівці

Російськи атаки на Дементіївку (під Харковом), Курульку, Іванівку та Долину (Слов’янський напрямок); в напрямках Веселої Долини, Яковлівки, Верхньокам’янського, Кодеми та Вершини (на Бахмутському напрямку); Кам’янку (під Авдіївкой)

Ракетні удари по Харкову, Запоріжжю, Слов’янську, Краматорську.

Противник наніс авіаудари поблизу Верхнього Салтова та Петрівки на Харківщині; біля Мазанівки під Святогірськом, біля Спірного, Верхньокам’янського та Маяків (район Лисичанського НПЗ), Вершини, Нью-Йорка, Івано-Дар’ївки і Семигір’я; на південно-східній ділянці – неподалік Малих Щербаків, Малої Токмачки, Кам’янського та Новомихайлівки.

14 липня

ЗСУ знищили біля Херсона ворожий склад боєприпасів

Ворог здійснював атаки в напрямку Курульки під Слов’янськом, в районах Верхньокам’янського, Камʼянки та Вуглегірської ТЕС, в районі Кодеми, Білогорівки, Спірного та Вершини на Донеччині

Ракетні удари по Миколаєву; Харкову (депо метрополітену). Російський ракетний удар по Винниці (25 загиблих на 19.07.22).

Майдан Перемоги у Вінниці

Росіяни завдали авіаударів неподалік Петрівки на Харківщині, Маяків на Слов’янському напрямку; неподалік Нью-Йорка, Нової Кам’янки, Яковлівки, Івано-Дар’ївки, Верхньокам’янського , Семигір’я, Берестового та території Вуглегірської ТЕС, Авдіївки, Вугледара на Донеччині; Кам’янки; Таврійського, Великого Артакового та Ольгіного на Херсонщині.

Moody’s оголосило дефолт Білорусі

15 липня

За даними МО України HIMARS знищили вже понад 30 логістичних обʼєктів військ РФ.

Вражено російський склад БК у Кадіївці

Рашисти ударом по Миколаєву зруйнували два університети – педагогічний і НУК ім. Макарова. Ракетні удари по ПМЗ у Дніпрі (4 загиблих), Краматорську, Кременчуку.

Перша американська високоточна РСЗВ M270 прибула в Україну, повідомив Міністр оборони України Олексій Резніков.

16 липня

Російські штурмові дії в районах н.п. Івано-Дар’ївка, Григорівка, Новолуганське, Семигір’я та  Вуглегірської ТЕС; Верхньокам’янки.

Ракетний удар по Миколаєву; 2 російські ракети влучили по сільгосппідприємству під Чигирином, ще 4 було збито ППО; ракетні удари по Покровську, Одесі.

Співробітники СБУ та ДБР за підозрою у держзраді затримали колишнього начальника управління СБУ в АР Крим генерала Олега Кулініча, звільненого в березні.

17 липня

Ворог намагався вести штурмові дії в районах н.п. Григорівка, Верхньокам’янське, Спірне та Серебрянка на Донецькому напрямку; в районах Берестового, Білогорівки, Яковлівки та Новолуганського, Семигір’я та Вуглегірської ТЕС на Бахмутському напрямку; в районах н.п. Кам’янка, Новомихайлівка та Вугледар на південно-східному напрямку.

ЗСУ вразили російський склад боєприпасів у Лазурному Херсонської області.

Ракетний удар по Миколаєву.

Президент Володимир Зеленський видав укази про відсторонення від посад голови СБУ Івана Баканова і генерального прокурора Ірини Венедиктової за недоліки в роботі.

18 липня

Вражено російський військовий склад з БК під Новою Каховкою (с.Райське)

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний повідомив, що Силам оборони вдалося стабілізувати ситуацію на лінії фронту, зокрема, завдяки використанню РСЗВ HIMARS.

Ракетні удари росіян по Одещині (вражено військовий об’єкт і міст), Чугуєву. Окупанти обстріляли ракетами м.Нікополь і Синельниківський район Дніпропетровської області, Торецьк (6 загиблих), Краматорськ

В окупованій Снігурівці на Миколаївщині окупанти для створення “картинки” обстріляли двір із багатоповерховим будинком на околиці міста. Загинули 4 людини

19 липня

Ворожі атаки в напрямках сіл Уди та Гусарівка на Харківщині; Дмитрівки; в напрямках Григорівки, Спірного та Івано-Дар’ївки; Берестового, Білогорівки, Вершини, Новолуганського та території Вуглегірської ТЕС, Покровського (на Бахмутському напрямку); Новоселівки Другої та Микільського.

ЗСУ нанесли удар по Антонівському мосту під Херсоном.

Ракетні удари по Одещині, Краматорську, Слов’янську, Чугуєву.

Україна повернула тіла ще 45 загиблих військових.

20 липня

Ворожі атаки в напрямках селища Питомник (Харківщина); Богородичного (під Святогірськом); Григорівки, Івано-Дар’ївки та Спірного; Берестового та на підступах до Вуглегірської ТЕС; на південо-східній дільниці – Новоселівки Другої, Микільського та Новомихайлівки.

Ракетні удари по Харкову, Одещині.

В онлайн-форматі відбулася зустріч Контактної групи з оборони України (Ukraine Defense Contact Group) за участю міністра оборони України Олексія Резнікова або «Рамштайн-4» – погоджено збільшити постачання Україні важкого озброєння. Група налічує вже 50 країн.

21 липня

Противник намагався атакувати у напрямках Великі Проходи – Питомник під Харковом; Лисичанський НПЗ – Івано-Дар’ївка; Клинове – Вершина, Миронівка – Вуглегірська ТЕС; Доломітне – Новолуганське та Стряпівка – Соледар, бої поблизу Покровського; .на Херсонщині – в напрямках Сухий Ставок – Андріївка, Семейдинуха – Андріївка та Давидів Брід – Білогірка.

Ракетні удари росіян по Миколаєву, Нікополю, Харкову, Бахмуту, Торецьку, Костянтинівці.

Зафіксовано початок масового перекидання окупаційних військ на правобережжя Херсонщини.

22 липня

Російські атаки в напрямках Верхньокамʼянське та Івано-Дарʼївка; Покровського та Вуглегірської ТЕС; на південно-східній ділянці – в напрямках сіл Веселе та Водяне; на Херсонщині – у напрямках Андріївки та Білогорівки.

У Стамбулі за посередництва Туреччини й ООН підписано “зернові” угоди щодо гарантій безпечного вивозу з українських морських портів зерна на експорт.

Сполучені Штати затвердили новий пакет безпекової допомоги Україні вартістю 270 мільйонів доларів. До нього входять ще 4 РСЗВ HIMARS, 36 000 артилерійських снарядів, бронебійні системи та 580 безпілотників Phoenix Ghost.

23 липня

У Горлівці та Донецьку – вибухи на військових складах окупантів. У Лисичанську ліквідовано близько 50 російських окупантів із так званого “6-го полку 2 армійського корпусу”, що зібралися на нараду у штабі. ЗСУ вразили ракетами Дар’ївський міст через Інгулець під Херсоном.

Українські військові за допомогою РСЗВ HIMARS знищили вже 50 російських складів із боєприпасами, повідомив міністр оборони Олексій Резніков

Росіяни вели штурмові дії у напрямках Верхньокам’янського; Вуглегірської ТЕС.

Ракетні удари по Одесі (порт, наступного ранку після “зернових угод”), Миколаєву, околицям Кропивницького (13 ракет, уражено аеродром і залізницю, є загиблі й поранені).

24 липня

Росіяни атакували позиції ЗСУ у с.Богородичне (під Святогірськом); в напрямках Верхньокам’янка – Верхньокам’янське, Білогорівка – Верхньокам’янське, Берестове – Івано-Дар’ївка та Верхньокам’янка – Івано-Дар’ївка, на Спірне (на Краматорському напрямку); в напрямках Володимирівка – Бахмутське, Роти – Семигір’я та Доломітне – Новолуганське, Вуглегірська ТЕС, Вершина – Луганське, Миронівське – Луганське; Сухий Ставок – Андріївка та Брускінське – Білогірка (на Інгульці).

Ракетна атака – на Хмельниччині збито 4 ракети “Калібр”.

25 липня

ЗСУ ударом по готелю в окупованому Хрустальному знищили до сотні росіян

Росіяни атакували у напрямках Цупівка – Дементіївка (на Харківщині); Спірного, Національного природного парку “Святі Гори” та Івано-Дарʼївки (на Краматорському напрямку); Клинове – Покровське та Володимирівка – Покровське, Вуглегірської ТЕС, Берестове та Семигір’я (на Бахмутському напрямку).

Російський ракетний удар по Чугуєву.

Президент Зеленський призначив командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України Григорія Галагана 1-м заступником керівника Центру спеціальних операцій “А” СБУ; новим командувачем ССО призначено генерала Віктора Хоренка. Також Зеленський звільнив із посади першого заступника секретаря РНБОУ Руслана Демченка, якого називали “рукою Москви”

Правоохоронці оголосили підозру в державній зраді колишнім міністру юстиції Олександру Лавриновичу та міністру закордонних справ Костянтину Грищенку – через погодження так званих Харківських угод на користь Російської Федерації у квітні 2010 року.

В Україні ліквідований заступник командира авіадивізії ЗС РФ полковник Анатолій Стасюкевич.

26 липня

Вражено рашистську нафтобазу у Донецьку. Ввечері ЗСУ нанесли удар по Антонівському мосту під Херсоном і вивели його з ладу, чим відрізали окупований Херсон від лівобережжя Дніпра. Повідомляється про звільнення Андріївки і Лозового на Інгульці. З метою уникнення оточення підрозділи ЗСУ відійшли з Новолуганського під Світлодарськом, також ворог, ймовірно, захопив територію Вуглегірської ТЕС поряд.

Рашисти атакували у напрямках Богородичного (під Святогірськом), Івано-Дар’ївки (під Сіверськом), в районах Берестового, Соледара, Покровського, Кодеми та Семигір’я (на Бахмутському напрямку); Павлівка та Благодатне (на південно-східній дільниці), Брускінське – Білогірка (на Інгульці).

Масований ракетний удар по Миколаєву і околицям (18 ракет) і Одещині (зокрема, по с.Затока, 13 ракет).

Україна повернула тіла 25 військових.

27 липня

Противник вів штурмові дії у напрямку Білогорівка – Верхньокам’янське, Довгеньке – Мазанівка та Пасіка – Долина; у с.Берестове та на напрямках Володимирівка – Соледар, Стряпівка – Соледар, Роти – Семигір’я, Миронівський – Семигір’я, Клинове – Бахмут та Відродження – Вершина на Донбасі; Брускинське – Білогірка.

Ракетні обстріли Харкова, Миколаєва, Бахмута.

Верховна Рада України проголосувала за призначення генеральним прокурором висунутого президентом Зеленським нардепа від «Слуги Народу», голову парламентського комітету з правової політики Андрія Костіна.

28 липня

Росіяни вели штурмові дії у напрямках н.п. Соледар та Вершина, Семигір’я,Новолуганське, Яковлівка, Бахмут; Авдіївки, Водяного та Пісків, Красногорівки та Великої Новосілки.

Будинок у Торецьку після обстрілу

Ракетні удари по Харкову та с.Кочеток, Кропивницькому (5 загиблих), Київщині (в/ч в с.Лютіж), Миколаєву (1 загиблий), Чугуєву, Торецьку.

В ніч з 28 на 29.07.2022 в результаті вибуху у виправній колонії №120 у окупованій Оленівці загинуло 53 полонених ЗСУ, переважно “азовців”. Українська сторона заявила, що обстріл (або підрив) барака здійснили самі росіяни з метою приховування катувань і вбивств українських полонених.

29 липня

ЗСУ влучили у склади боєприпасів російських військ в окупованих Іловайську Донецької області та Брилівці на Херсонщині. Сильні вибухи у Брянській області РФ в районі села Клімово.

Росіяни вели штурмові дії в районах Бражівки та Дмитрівки; Соледара, Вершини і Семигір’я, Травневого, Зайцевого (на Бахмутському напрямку); Авдіївки, Кам’янки, Красногорівки та Пісків; Мар’їнки та Павлівки.

Інститут механотроніки і систем менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства після обстрілу 29 липня

Окупанти нанесли ракетні удари по Слов’янську, Краматорську, Харкову, Богодухову

30 липня

ЗСУ вразили місце розташування окупантів у Енергодарі, склади у Новій Каховці, Алчевську, Василівському районі.

Ракетні удари по Харкову, Миколаєву.

Зеленський і Верещук закликали усіх мешканців Донбасу евакуюватися вже зараз через бойові дії і руйнування системи газопостачання.

31 липня

Вибух в районі аеродрому окупованого Мелітополя.

Ворожі атаки в напрямку Гусарівки (на Харківщині); в районах Вершини, Соледара, Яковлівки та Покровського, Бахмута; Камʼянки, Авдіївки та Пісків

Ракета в Миколаєві після обстрілу 31 липня

Російські ракетні удари по Миколаєву (зокрема, загинув бізнесмен О.Вадатурський — власник «Нібулону»), Харкову, Нікополю, Одеському району.

Становище на Донбасі у липні 2022 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *