Головна > НОВИНИ > ГРОМАДА > Чи будуть закриті Алісівський, Берестівський та Олексіївський ліцеї

Чи будуть закриті Алісівський, Берестівський та Олексіївський ліцеї

Цього року у Близнюківській громаді можуть закрити три школи. Ще у двох закладах освіти мають намір лишити тільки початкові та середні класи. Така ситуація виникла через низьку наповненість класів.  Звичайно, проти такого рішення влади виступили батьки учнів та вчителі.

Які зміни в мережі освітніх закладів плануються

Цього року в громаді планують повністю закрити три заклади освіти: Олексіївський (навчається 37 учнів, працює 17 вчителів), Алісівський (навчається 36 учнів, працює 15 вчителів) та Берестівський (навчається 62 учні, працює 15 вчителів) ліцеї.  В Алісівці цього року до першого класу збираються всього три учні. Відсутні школярі в 3, 5 та 8 класах. Повністю відсутній набір до 1 класу і в Берестівському ліцеї. Також тут немає учнів у 3 класі.

Така ж ситуація склалася і в Олексіївському закладі освіти. Тут, окрім відсутності «першачків», немає й учнів 8 та 11 класів. Після закриття навчальних закладів, школярів з Олексіївки та Берестового планують підвозити до Криштопівського ліцею, з Алісівки – до Новонадеждиного. Садовський і Лукашівський ліцеї, яких теж у цьому році торкнулася оптимізація, закривати не збираються. Планується, що тут продовжать свою роботу «дев’ятирічки», а старші класи «переїдуть» до Близнюківського ліцею.

Позиція Близнюківської селищної ради

За даними відділу освіти, культури, молоді та спорту Близнюківської селищної ради, минулого року до першого класу шкіл Близнюківщини пішло 167 учнів, цього року – 121 (кількість заявок, які подали батьки за станом на 14 червня). У наступному році прогнозована кількість буде ще меншою, адже на сьогодні дитсадки громади відвідує 487 дітей.

Голова Близнюківської селищної ради Геннадій Король розповідає: «Статистика показує, що через три роки  в загальноосвітніх закладах на території громади, окрім шкіл центральної садиби і базових навчальних закладів, кількість першокласників в кожній школі не перевищуватиме п’яти учнів. Це особливості сільських територій, і ми нічого не можемо вдіяти».

За його словами, питання оптимізації шкільної мережі назріло вже давно. Зокрема, за останні десять років на території колишнього Близнюківського району закрили більше 10 шкіл.

Позиція  батьків та вчителів

Інформація про це викликала бурю негативних коментарів. Так, під оголошенням ради про громадські обговорення стурбовані жителі громади почали писати про свої побоювання. Зокрема, люди переймаються через поганий стан доріг, якими доведеться їздити дітям у разі закриття шкіл, відсутністю транспорту, харчування дітей, які будуть підвозитися з інших населених пунктів, їхньої позаурочної зайнятості під час очікування траснспорту, а також звільненням вчителів і техперсоналу.

Батьків школярів турбують й інші проблемні моменти. Так, за словами директорки Алісівського ліцею Наталії Федорчук, сьогодні діти мають змогу обідати вдома. У новій школі батькам доведеться оплачувати шкільне харчування.  «Окрім того, що дітям необхідно буде їздити до нової школи близько 14 кілометрів дорогою, яка не відповідає жодним вимогам, батькам «накладно» буде харчувати дітей у шкільній їдальні. Були й інші скарги. Зокрема, на газовому опаленні та школа, куди планується підвіз наших дітей. Взимку температура в кімнатах сягає 14–15 градусів. А у класах нашого ліцею тепло», – розповіла Наталя Володимирівна.

На громадських обговореннях присутні алісівчани одноголосно проголосували ПРОТИ закриття сільського освітнього закладу. Точно така реакція була і в берестівчан та олексіївців.

Як альтернативу місцеві жителі пропонували відтермінування закриття вищеназваних ліцеїв,  компенсування можливої нестачі коштів державної освітньої субвенції з місцевого бюджету та звернення до Кабінету Міністрів України з проханням переглянути формулу розподілу державної освітньої субвенції.

Пояснення органів влади

В селищній раді запевняють, що мають достатню кількість автобусів для перевезення учнів і вже опрацювали логістичні моменти. Також обіцяють провести ямковий ремонт доріг, по яких пролягають маршрути шкільних автобусів. 

«Ми плануємо до початку навчального року ліквідувати аварійні ділянки на дорогах, які ведуть до освітніх закладів. Зокрема, вже організовуються роботи до Самійлівського ліцею, ведуться проєктні – щодо ліквідації ямковості до Криштопівського та Алісівського ліцеїв. Зараз проводяться ямкові ремонти між Добровіллям і Верхньою Самарою. Плануємо на ці роботи передати облавтодору в рамках співфінансування один мільйон гривень з місцевого бюджету», – повідомив Геннадій Король.

Щодо працевлаштування вчителів шкіл, які планують закрити, то, за словами Геннадія Короля, педагогічні колективи в громаді збережуть. До того ж, як він запевнив, на сьогодні працівників цієї професії не вистачає: «Приміром, сьогодні ми не можемо знайти вчителя фізики. І тут проблема полягає у низькій заробітній платі, яку нині молоді педагоги отримують у школах.
Недопустимою є ситуація, коли у педагогів зі стажем завантаженість складає 28 годин, а молоді фахівці отримують мізерні зарплати. Звідси й статистика: із 264 вчителів у громаді лише 13 – молодих
».

Тому в селищній раді планують вирівняти ситуацію та запропонувати всім вчителям базове навантаження у 18 годин. Крім цього, громада планує доплачувати за позашкільну роботу з місцевого бюджету, а також запровадити доплати для молодих фахівців. Ще один аргумент, який представники влади озвучують на користь закриття деяких освітніх закладів, – це надто висока вартість освіти в малочисельних школах.

Підсумок

За словами очільниці Департаменту науки і освіти Анжеліки Крутової, навчання однієї дитини в області цього року в середньому коштувало близько 23 тисяч гривень. Насамперед на цю цифру впливає наповненість класів. Саме тому міські громади мають нижчу вартість навчання дитини, аніж сільські. Найвищу вартість навчання мають віддалені сільські школи.

 За інформацією Близнюківської селищної ради, навчання одного учня в Олексіївському ліцеї сягає майже 84 тисячі гривень на рік, в Алісівському – 79,8 тисячі гривень.

«Але ці кошти вкладаються не в педагогічний процес, а в опалення і холодні стіни, зарплату техпрацівників та благоустрій. Ми ж хочемо вкладати ці кошти саме в розвиток дітей, – пояснив Геннадій Король. – Ситуація, коли в класі лишається один учень – це егоїстичні інтереси керівництва, вчителів та боротьба за власне робоче місце. Інше питання, що предмети викладають не фахові спеціалісти. Таким чином ми забираємо право в дитини на якісний освітній процес».

Втім, за законом суддями у цьому конфлікті будуть депутати селищної ради, які на черговій сесії повинні винести вердикт майбутньому вищезгаданих закладів освіти.

Слід зазначити, що під час XІІI сесії Близнюківської селищної ради VІІІ скликання, на яку не з’явилося вісім депутатів, ПРОТИ рішення про затвердження перспективного Плану модернізації та оптимізації закладів освіти Близнюківської селищної територіальної громади Лозівського району Харківської області на 2021-2022 рр. проголосувало лише три депутати, то крапка над «і» ще висить у повітрі.

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *