Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > НОВИНИ > ОСВІТА > Навчальний рік 2020/2021 завершується

Навчальний рік 2020/2021 завершується

Незабаром кінець непростого навчального року 2020/2021, то про те, як він завершуватиметься та як проходитиме літнє оздоровлення дітей, – розповідає начальник відділу освіти, молоді, культури та спорту Близнюківської селищної ради Леонід Бондаренко.

  • Леоніде Володимировичу, розкажіть, будь ласка, коли у закладах освіти Близнюківщини пролунає останній дзвоник і в якому форматі відбуватимуться святкові заходи?

Проведення свята «Останнього дзвоника» в закладах освіти заплановано на 27 та 28 травня. За рекомендаціями Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації святкові заходи відбуватимуться в межах класів з дотриманням всіх протиепідемічних вимог.
Нас запитують: чому саме 27 та 28 травня? Зазначу, що 28 травня у деяких закладах освіти запланована здача іспиту зовнішнього незалежного оцінювання з математики, тому керівниками і вирішено змістити дату проведення свята.
Випускні вечори проводити не рекомендується взагалі, то в ліцеях відбудеться лише вручення документів. Швидше за все, це буде 6 червня, але можливі корективи.

  • Скільки випускників буде цьогоріч на Близнюківщині та який вибір предметів ЗНО зробили випускники?

Цього року заклади загальної середньої освіти Близнюківської громади випускають 159 учнів з дев’ятих та 105 – з одинадцятих класів. З випускників 11-го класу складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання 98 осіб.
Оскільки цьогоріч переліку обов’язкових предметів для здачі ЗНО немає, то вибір учнів виглядає таким чином: українську мову обрали – 5, українську мову та літературу – 93, математику – 94, англійську мову – 11, німецьку мову – 1, історію України – 90, фізику – 15, біологію – 46, географію – 46.
Хочу наголосити, що підвіз учнів до пунктів тестування ЗНО у м. Лозова та м. Харків обов’язково буде! Учасників з усіх закладів освіти Близнюківщини будуть спочатку звозити до Близнюків, а потім автобусами відправлять безпосередньо до пунктів тестування.
Медичний супровід та ранковий температурний скринінг забезпечать КНП «Близнюківський РЦМПД» та КП «Близнюківська ЦРЛ», охорону правопорядку та супровід автобусів на маршруті – Близнюківське відділення поліції Лозівського ВП ГУНП в Харківській області

  • В цьому році дев’ятикласники не здають державну підсумкову атестацію. Як відбуватиметься оцінювання їхніх знань і як продовжуватимуть навчання у 10-11 класах у світлі нового ЗУ «Про освіту»?

Учні 9-их класів, які завершили здобуття базової середньої освіти, переводяться на наступний рік навчання чи випускаються із закладу, отримуючи свідоцтва про базову середню освіту за результатами річного оцінювання з усіх предметів, які вони вивчали в останньому класі.

  • Чи будуть медалісти та в яких ліцеях вони навчаються?

Закінчують здобуття повної загальної середньої освіти з золотою медаллю учні Близнюківського ліцею Марія Блажко, Інна Кулешова, Анастасія Пашньова та Вікторія Ніколенко. А свідоцтва про базову загальну середню освіту з відзнакою отримають Валентина Бузюн (Верхньосамарський ліцей), Анастасія Луцкова (Берестівський ліцей), дві учениці Лукашівського ліцею ім. О. Чепеленка – це Руслана та Діана Юзифович, учні Близнюківського ліцею – Вікторія Марченко, Уляна Ромащенко та Анастасія Шаповал.

  • Зараз відбувається набір учнів до першого класу на 2021/2022 навчальний рік. Яка кількість першокласників сяде за парти першого вересня?

Вважаю за потрібне нагадати, що до першого класу зараховуються діти, яким на 1 вересня 2021 року виповнилося 6 років.
Прийом до освітнього закладу здійснюється без проведення вступних випробувань, тестувань, співбесід, іспитів з перевірки їхніх знань з навчальних предметів. Через карантинні обмеження заклади освіти приймають документи для зарахування у перший клас онлайн.
Звертаю увагу батьків, що після закінчення карантину до закладу освіти необхідно надати копію свідоцтва про народження дитини, медичну довідку за формою первинної облікової документації №0861/о, копію карти профілактичних щеплень та заяву одного з батьків.
Щодо першокласників, то їхня точна кількість буде відома не раніше п’ятого вересня, бо відбувається непередбачувана міграція населення.

  • Розкажіть, будь ласка, як проходитимуть випускні у закладах дошкільної освіти?

Точно так, як і в закладах середньої освіти: в межах однієї групи і без участі батьків.

  • У червні традиційно діти відпочивали у пришкільних таборах. Як буде організована ця робота?

В цьому році через поширення коронавірусної хвороби та карантинних обмежень на території Харківської області відкриття пришкільних таборів не планується. Здоров’я дітей та педагогічних колективів має стояти на першому місці. Вважаю, що діти добре відпочинуть вдома та прийдуть 1 вересня до закладів освіти здоровими, засмаглими та готовими отримувати нові знання.

  • Можливо, вже зараз варто батькам подбати про відправлення дітей в табори відпочинку за межами громади, то як це зробити?

Непростою буде оздоровча кампанія у цьому році, а особливо у нашій області через карантинні та обмежувальні заходи, які введені з метою запобігання поширенню COVID-19.
Проте, маю сподівання, що можливість оздоровити дітей все ж таки буде. За інформацією Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації за станом на сьогоднішній день кошти на закупівлю путівок для дітей пільгових категорій, що потребують особливої соціальної уваги, за рахунок виконання обласної Програми відпочинку та оздоровлення дітей не виділялися. Втім, проводиться активна робота з підготовки до відкриття закладів оздоровлення та відпочинку, що знаходяться на території Харківської області та за її межами.
На даний час через Управління соціального захисту населення Лозівської райдержадміністрації можна отримати путівки до Міжнародного дитячого центру «Артек» (Пуща Водиця) та Українського дитячого центру «Молода гвардія».
Прийом заяв на оздоровлення здійснюють спеціалісти Близнюківської селищної ради. Зазначу, що заклади оздоровлення комунальної форми власності функціонуватимуть з червня.
Вартість путівки в 2021 році коливається від 6500 до 14000 грн. Інформацію про оздоровчі табори, умови перебування в них, кількість та графік змін можна переглянути в мережі інтернет.

  • Наостанок щодо вакцинації освітян від ковіду. Який стан справ на Близнюківщині?

Тридцять сім педагогів вже зробили перше щеплення. Сподіваюсь, що за наявності вакцини життєво важливе щеплення отримають всі вчителі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *