П’ятниця, 29 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > Офіс протидії рейдерству

Офіс протидії рейдерству

11 липня 2021 року для юридичних осіб розпочнеться зворотній відлік тримісячного терміну для актуалізації відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ).

11 червня цього року було офіційно опубліковано наказ Міністерства фінансів України від 19.03.2021 № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності», який набере чинності за місяць.

Ця подія і стане відправною точкою для суб’єктів господарювання.


Детальніше про механізм актуалізації інформації про КБВ розповідає Іван Кородюк, заступник директора Департаменту – начальник Управління розгляду скарг у сфері державної реєстрації Офісу протидії рейдерству Міністерство юстиції України.

Іван Кородюк: «Ще наприкінці 2019 року національне законодавство у сфері фінансового моніторингу було комплексно удосконалено — ухвалено новий Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Ним серед іншого передбачено, що всі юридичні особи (крім політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об’єднань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій), зареєстровані до 28 квітня 2020 року, тобто до набрання чинності вказаним законом, мають подати державному реєстратору інформацію про КБВ у визначеному законодавством обсязі, та структуру власності — протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Перспектива реалізації цих новацій вже окреслена: структуру власності юридичні особи мають подавати у період з 11 липня по 11 жовтня цього року.

Структура власності — це офіційний документ, який для встановлення КБВ юридичної особи має в обов’язковому порядку надаватись державному реєстратору. Він складається в довільній формі та є схематичним зображенням, на якому відображаються всі особи, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами.

У структурі власності потрібно зазначити розмір участі кожного з власників, а також вказати осіб, які незалежно від формального володіння мають можливість значного впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи.

Крім того, необхідно зазначати опис здійснення та характер вирішального впливу КБВ на діяльність юридичної особи.

У разі якщо відомості щодо КБВ юридичної особи не можна відслідкувати за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань (ЄДР), до схематичного зображення необхідно також додати офіційні документи, що підтверджують можливість здійснювати такий вирішальний вплив.

Зразки складання схематичного зображення структури власності оприлюднено на офіційному вебсайті Мінфіну 👉
https://mof.gov.ua/uk/samples_of_drawing_up_a_schematic_representation_of_the_ownership_structure-517

⚠Врахуйте, що оновити відомості про КБВ в ЄДР можливо як під час проведення окремої реєстраційної дії, так і в рамках здійснення інших реєстраційних дій, при проведенні яких передбачено подання документів для встановлення інформації щодо КБВ.

Подання структури власності передбачено, зокрема, для проведення державної реєстрації:

✅ Змін до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю.

✅ Переходу юридичної особи приватного права на діяльність на підставі модельного статуту.

✅ Переходу юридичної особи з модельного статуту на діяльність на підставі власного установчого документа.

✅ Припинення юридичної особи в результаті її реорганізації після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами.

✅ Створення відокремленого підрозділу юридичної особи.

✅ Змін до відомостей про відокремлений підрозділ юридичної особи, що містяться в ЄДР.

✅ Припинення відокремленого підрозділу юридичної особи.

Юридичні особи зобов’язані підтримувати інформацію про КБВ та структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти державного реєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати державному реєстратору документи, що підтверджують ці зміни.

Якщо зміни у структурі власності та інформації про КБВ відсутні, юридичні особи повинні повідомляти державного реєстратора про відсутність таких змін при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР.

❗Пам’ятайте: оскільки нормативно-правовий акт, яким затверджено форму і зміст структури власності, був прийнятий цьогоріч, щорічне підтвердження відомостей про КБВ планується вже з 2022 року».
#OfficeAgainstRaiders

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *