П’ятниця, 29 Березня, 2024
Головна > НОВИНИ > КРАЇНА > У «Дії» відсьогодні запустили нові послуги: «Прописка» і довідка про несудимість

У «Дії» відсьогодні запустили нові послуги: «Прописка» і довідка про несудимість

В Україні із вівторка громадяни зможуть повідомити про місце свого проживання декларативно через портал або застосунок «Дія» без жодних візитів до ЦНАПів або військкоматів.

Про це міністр внутрішніх справ Денис Монастирський сказав під час Diia Summit, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо автоматичної реєстрації місця проживання. По-перше, відсьогодні повідомити про місце проживання можна декларативно через портал або застосунок «Дія» без жодного візиту до ЦНАпів або військкоматів. Усі інші органи будуть повідомлятися автоматично. Друге – рішення про реєстрацію місця проживання також буде автоматичним, без розгляду реєстраторами, без витрачання часу і необґрунтованих відмов», – поінформував Монастирський.

Також, за його словами, якщо говорити про славнозвісну форму 13 (довідка про реєстрацію місця проживання громадян) як про папірець і відповідний штамп у паспорті про прописку, то це також як радянський рудимент іде у минуле.

«Відповідно, незабаром можна буде замовити або через застосунок «Дія» або у порталі витяг і подати для будь-якого державного органу. І останнє – багато медичних і соціальних послуг тепер не прив’язані до місця проживання», – повідомив він.

Як наголосив міністр, це «дійсно справжня революція і реформа інституту прописки, який насправді вже багато років не існує в законодавстві, а відтепер він перестане існувати і в державних органах».

Окремо він зазначив, що наразі кожен третій українець живе не за місцем реєстрації, і більше 1 мільйона українців живуть взагалі без реєстрації місця проживання.

Крім того, із 8 лютого за допомогою «Дія. Підпис» громадяни зможуть замовити довідку у застосунку «Дія» про несудимість онлайн.

«Щодо довідки про несудимість онлайн у застосунку «Дія». Отже, фактично відсьогодні за допомогою «Дія. Підпис» можна буде замовити цю довідку про несудимість онлайн, і це, я думаю, великий крок уперед», – сказав Монастирський.

За його словами, це – одна із найбільш доступних і одна і з найбільш проблемних послуг, яка надається сервісами МВС.

Міністр додав, що на рік в Україні таких довідок замовляють орієнтовно більше 500 тисяч.

Він нагадав, що ця довідка потрібна для оформлення на роботу, візи для виїзду за кордон, для участі у тендері, здійснення усиновлення, встановлення опіки, оформлення громадянства, оформлення або поновлення документів та вступу до територіальної оборони.

Монастирський також розповів про ще один сервіс – щодо питання призначення належного користувача автомобілем.

«Законодавством давно запроваджений цей термін, хоча наразі лише 40 тисяч належних користувачів у відповідному реєстрі. Чому? Бо це було незручно. Але відсьогодні належного користувача можна буде зазначити через за стосунок «Дія», – уточнив Монастиський.

Як приклад він навів ситуацію у сім’ї, коли чоловік або дружина користуються спільним автомобілем.

«І відсьогодні можна не передавати технічний паспорт, а через «Дію» поширити цю послугу. Єдине, що я хочу зазначити – майте на увазі, що коли ви ділитеся техпаспортом із своєю дружиною, ви її маєте попередити, що і штрафи вона також буде отримувати, у тому числі, і за вас», – поінформував глава МВС.

Як повідомлялося, на Diia Summit команда Мінцифри презентує понад 10 нових цифрових послуг. Серед них – зміна місця реєстрації на всю країну, послуги для пенсіонерів та водіїв, нові сповіщення в Дії, оновлений Дія.Підпис. Також буде презентовано спеціальний податковий режим для IT-індустрії Дія.City та інші цифрові проєкти й ініціативи.

Участь у заході беруть Президент Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *