Як довго зберігати крупи так, щоб вони не зіпсувалися і в них не завелися жучки? Для цього потрібно зробити лише кілька простих дій. Результат – збільшений термін зберігання до 10 років!
Такий спосіб підходить як крупам (гречка, пшоно, рис, перловка тощо), так і бобовим (горох, нут, сочевиця тощо). Єдине – якщо ви заготовляєте рис, то пропустіть етап із духовкою.
На лист висипте не більше 1 кг крупи, розрівняйте. Духовку розігрійте до 15 градусів. Кожні 5-10 хвилин помішуйте, прожарюйте крупу протягом 30 хвилин. Це додатково підсушить її та убезпечить від появи жучків.
Пересипте крупу на натуральну тканину, дайте їй повністю охолонути (близько 1 години).

Потім візьміть або скляну банку (суху, чисту) або пластикову пляшку. На дно покладіть 2-3 шт. лаврового листа + насипте 1-2 ч. л. звичайної кухонної солі. Засипте крупи до половини. Знову всипте 1-2 ч. л. солі. Трохи струсіть пляшку, щоб сіль розподілилася шаром.
Досипте до верху, закрийте пляшку. Переверніть на бік, прокатайте кілька разів. Цей трюк допоможе утрамбувати крупу щільно і ви побачите, що до верху ще можна засипати додатково. Зробіть так кілька разів, поки крупа максимально не втрамбується, і місця вже не буде.

Всипте наприкінці 1-2 ст. л. солі, закрийте кришку. Зі скляною банкою маніпуляції аналогічні.

У такому вигляді крупа спокійно зберігається роками, не псується, не втрачає смаку, в ній не заводяться жучки. Якщо вам потрібно зберегти крупу та бобові на тривалий термін, то це чудовий вихід.