Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > БЕСIДИ,ІНТЕРВ'Ю > Війна і громада. Уплатнівський старостат

Війна і громада. Уплатнівський старостат

Спільно з газетою «Нове Життя» Близнюківська селищна рада продовжує розповідати про те, як змінилася Близнюківщина під час війни. Сьогодні говоримо про ошатний та квітучий Уплатнівський старостат.

Куди не кинь оком скрізь видно, що тут є гарні господарі. Узбіччя прибрані, поросль скошена, місця відпочинку впорядковані. Над старостатом майорить синьо-жовтий прапор, на перилах будівлі – стрічки у національних кольорах. Навкруги – квітники.

Приміщення старостинського округу

«Від початку повномасштабного вторгнення росії у нас був лише один єдиний день, коли ми розгубилися і не розуміли, що робити далі, – це 24 лютого, – розповідає староста округу Тетяна Туник. – Далі всі згуртувалися, і зараз працюють як злагоджений механізм. Дуже вдячна уплатнівцям за їх «гнучкість», чуйність та працелюбність. Багато завдань, з якими ми стикаємося, нам абсолютно незнайомі. Але всі разом ми знаходимо рішення».

Сьогодні тут приведені до ладу не лише населені пункти, але й всі кладовища. Нагадаємо, що в Уплатнівському старостаті поховано 61 особу-підопічних колишнього стаціонарного відділення терцентру, за могилами яких також змушена доглядати місцева влада та небайдужі люди.

Тетяна Туник згадує, що деякі уплатнівці дорікали їй, що роботи з благоустрою під час війни непотрібні. Мовляв, навіщо витрачати час та кошти на прибирання у селах, якщо бойові дії зовсім поруч, і невідомо що буде завтра.

«Але ми ж не можемо сидіти і чекати, а тим часом заростати бур’янами, – говорить староста, – дуже радує, що у керівництва громади аналогічна позиція. Коштів та матеріалів для робіт з благоустрою вистачає. Розуміння є, підтримка селищно ради є. Потрібне лише бажання, а його у нас достатньо!».

Зрозуміло, що війна змінила основні вектори роботи старостату. Багато з запланованого на цей рік довелося відкласти на потім. Зараз значні зусилля спрямовані на організацію життя та побуту внутрішньо переміщених осіб.

Загалом за ці воєнні місяці через Уплатнівський старостат пройшло більше 200 переселенців. Наразі залишилися 87, інші поїхали далі, або повернулися додому. Тут багато людей з Сєвєродонецька, Барвінкового, Краматорська, Ізюмського району.

Тетяна Туник говорить, що уплатнівці не звикли «гуляти». Тому, коли внутрішньо переміщені ще не приїздили так масово, місцеві жителі готували для них мінімальні умови у покинутих будинках. Зараз на це часу немає, бо людей їде все більше, проте її односельці ніколи не відмовляються допомогти тим, хто в розпачі.

«Ми створили єдиний канал комунікації у старостаті – групу у вайбері. Тут ми обговорюємо важливі питання, оперативно доносимо інформацію до людей. Буває, потрібен переміщеним одяг чи продукти на перший час. Варто написати, як обов’язково знайдуться ті, хто відгукнеться. Коли було холодно, всі разом заготовляли дрова переселенцям. Адже були і родини з зовсім малими дітьми, багатодітні».

В Уплатнівському старостаті життя не зупинилося з початком війни. Комунальники щодня на роботі: збирають сміття, косять поросль, ремонтують техніку. Цього року було проведено омолоджуючу обрізку дерев на території ліцею. Планують посадити там фруктові дерева та троянди. Після перемоги – в Уплатному з’явиться парк відпочинку, де на свята збиратимуться всі жителі округу.

«З 2015 року я була сільським головою. Зараз я староста. Не знаю у чому секрет Уплатнівського округу, але у нас незадоволених і тих, хто завжди проти всього, немає. Напевно, мені просто пощастило з односельцями. Адже будь-яку роботу ми завжди робимо разом. Люди у нас згуртовані, добрі, щирі! Тому й перемога буде за нами!»

Напевне, не просто пощастило, адже така довіра і підтримка людей є результатом гідної роботи старости та всієї громади.

Тетяна Туник – це ще один досвідчений працівник селищної ради, який сумлінно та професійно виконує функції місцевого самоврядування на підпорядкованій території. Разом ми – сила!

підбирач інформаційного та довідкового матеріалів Близнюківської селищної ради, Олена Шаріпова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *