Головна > ВІЙНА > ГЕРОЇ СЕРЕД НАС > Пранкі готувався до повномасштабного вторгнення кілька років

Пранкі готувався до повномасштабного вторгнення кілька років

Боєць з позивним Пранкі чудово знає як відіпрати кров з будь-якого одягу. Він військовий медик, тож прати доводиться часто. «Найкраще допомагає перекис водню» – каже він.

Пранкі готувався до повномасштабного вторгнення кілька років і підписав контракт резервіста з Харківською бригадою територіальної оборони. «Дружина довго злилася» – сміється боєць. Воно і не дивно – пару років без вихідних! Вільного часу майже немає – тренування, стрільби, тактика.
24 лютого, після повномасштабного вторгнення РФ, знадобилися усі наявні навички. «В принципі я потрапляю у ціль розміром з тарілку з відстані у півкілометра – без жодної оптики» – розказує Пранкі. В принципі при таких навичках йому пряма дорога у снайпери. Проте військову медицину боєць покидати не планує.

Це задача не для розпещених профанів. Кропітка робота військового медика важка і виснажлива. Пранкі доводилося не спати по пару діб підряд – така служба. «Пам’ятаю, як я 24 години я витягав людей і надавав першу допомогу після бомбардування…» – боєць згадує грізний початок березня, – «Тільки приліг вранці, а тут вже черга до медпункту – таблетки від голови і застуди, краплі… бійці подовгу перемерзали на бойових позиціях».

Тяжка робота притуплює почуття, треба працювати, емоції – в сторону. «Коли ти рятуєш життя, людина – це просто механізм, який ти лагодиш» – пояснює Пранкі. Проте коли йому дякують врятовані бійці, він іноді дозволяє собі сентиментальність. Каже: «Уявляєш, дзвонять мені і кажуть, мовляв отака і отака порада врятувала мене під час обстрілу… Дякують дуже, а я вдячний їм, що вчасно згадали, вберегли себе».

Зараз більшість часу Пранкі доводиться проводити інструктажі з тактичної медицини. «Я тут на своєму місці» – гордо каже він. Чоловік завжди поряд з бійцями. «Так краще розумієш потреби кожного батальйону, кожного взводу, кожної роти» – пояснює медик. Забезпечення медичними препаратами, плани евакуації, перевірка знань – це все його сьогоднішні задачі.

Під час короткої обідньої перерви Пранкі перевіряє аптечку бійця. «Все має бути максимально просто, головне – не класти туди нічого зайвого» – пояснює чоловік. Основну роботу, найскладніші медичні маніпуляції, бере на себе бойовий медик, який знає, що і коли робити. Боєць має зупинити кров, а потім – перев’язати рану. Для цього потрібні різні види бинтів і турнікети. Чим більше – тим краще.

Але в бойову аптечку також необхідно покласти і кровоспинні препарати, і назофарінгіальні трубки, і знеболювальне, і оклюзійні наліпки, і ще багато всього… Всі ці засоби використовуватиме бойовий медик. «Золоте правило – всі медичні маніпуляції треба робити засобами з аптечки пораненого» – каже чоловік.

Пранкі врятував безліч людей. Ще більше бійців врятували знання, які він передавав під час тренінгів і навчать. Проте, медик говорить, що порятунок життя – це передусім задача самої людини.

Тож бійцям варто регулярно вправлятися в тактичній медицині. Ну а цивільним він радить завжди носити при собі турнікет. На побачення можна брати два. Вашу турботу точно оцінять.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *