П’ятниця, 29 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > БЕСIДИ,ІНТЕРВ'Ю > В пріоритеті роботи селищної ради забезпечити населення у воєнний час необхідними послугами

В пріоритеті роботи селищної ради забезпечити населення у воєнний час необхідними послугами

Звернення секретаря Близнюківської селищної ради Сергія Володченка.

Сьогодні вже перше грудня і календарна зима прийшла в Україну відразу з морозом та холодним вітром. Розповідаючи про роботу служб селищної ради, першочергово акцентую на функціонуванні Пунктів незламності. Їх на території нашої громади вісімнадцять.

Пункти розташовані в кожному старостинському окрузі (від ред.: подивитися адреси можна на мапі). Стосовно селища, то обігрітися, отримати можливість підзарядити свій девайс чи гаджет – можна в ЗДО «Теремок», у паліативному відділенні Близнюківської ЦРЛ, в будівлях, де функціонують сектор Державної служби надзвичайних ситуацій та відділення Національної поліції, та безпосередньо в селищній раді.

До слова, першими у селищі погодилися облаштувати у своєму закладі місце для зарядки гаджетів власники піцерії #BRO, що на привокзальній площі. Щиро дякую їм за це.

Якщо електроенергії не буде протягом двох діб, то плануємо здійснювати мобільні виїзди в села громади для підзарядок девайсів та гаджетів місцевих жителів. Ми розуміємо, що населених пунктів на території Близнюківщини понад 90, а Пунктів незламності – лише 18.

Наголошую, що сьогодні, як ніколи, ми повинні бути разом. В сільській місцевості, та й самих Близнюках, кожен будинок з пічним опаленням – це Пункт незламності. Стосовно багатоквартирних будинків, то їхньому обслуговуванню приділяємо більше уваги, щоб не допустити збою роботи каналізаційної системи.

На другому місці по актуальності сьогодні знаходиться забезпечення жителів громади дровами. Наразі селищна рада уклала три договори на постачання паливної деревини домогосподарствам, які не мають альтернативних джерел опалення. Поставки очікуються найближчим часом. На ці витрати з обласного бюджету надано 2 795 300 гривень субвенції. Кошти спрямовані на забезпечення дровами поки що 347 домоволодінь. Селищна рада звернулася до обласної адміністрації за додатковим фінансуванням для стовідсоткового забезпечення дровами вразливих категорій населення, а це 2182 домогосподарств, де проживають громадяни відповідних категорій, перелік яких затверджено на останньому засіданні виконавчого комітету.

То першочерговому забезпеченню підлягають домогосподарства, в яких проживають одиноко проживаючі особи/подружжя похилого віку; сім’ї, до складу яких входять особи з інвалідністю І групи; сім’ї, до складу яких входять діти з інвалідністю підгрупи «А»; сім’ї, до складу яких входять лише непрацездатні особи (діти, пенсіонери, особи з інвалідністю тощо); сім’ї, у яких виховується троє та більше дітей, у тому числі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; одинокі батько чи мати, які мають на вихованні дітей до 14 років; сім’ї, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям.

Тому, шановні жителі громади, якщо ви належите до однієї з вказаних категорій та не маєте альтернативних джерел опалення, не зволійте і зверніться до свого старостату чи до селищної ради – якщо проживаєте у Близнюках, Садовому чи Батюшках.

Незабаром плануємо розпочати постачання деревини жителям, які проживають у Близнюках, а пізніше КП «Комунальник» здійснюватиме безпосередню доставку до осель жителів громади, згідно зі списком, фіксуючи видачу актами.

В пріоритеті і питання водопостачання. Адміністрація КП «Комунальник» дала відповідне роз’яснення. Додам лише, що за кожною свердловиною закріплені генератори. В першу чергу дбаємо про забезпечення водою жителів багатоквартирок, потім – приватного сектора. Але, наголошую: кожному варто здійснювати запаси води, бо для індивідуального користування генератори запускати не будемо! Прошу розуміння ситуації, що складається, і відповідного толерантного ставлення до неї. Всі ми звикли до комфорту і користування насосними станціями, але зараз триває війна і фактично щодня росіяни обстрілюють об’єкти критичної інфраструктури, то тримаймося і об’єднуймося в спільній допомозі один одному!

Додам, що селищна рада разом зі старостами визначає в кожному населеному пункті домоволодіння, де є колодязь чи особиста свердловина, для можливості забезпечення водою місцевих жителів.

Також людей непокоїть відсутність інтернетзв’язку, адже сьогодні ми всі заручники мобільних операторів та провайдерів. Наразі супутниковий доступ до інтернету є лише в одному Пункті незламності. Угоди на придбання Starlink зареєстровані, але Казначейська служба виділяє кошти лише на першочергові витрати. То треба просто мати витримку і чекати, доки професіонали не налагодять зв’язок. Наразі селищна рада розглядає питання відновлення функціонування стаціонарних телефонів, то працюємо над технічними нюансами.

Стосовно гуманітарної допомоги, то громадяни її отримують зараз за сприяння Харківської обласної військової адміністрації. До слова, сьогодні до селищної ради надійшло ще 1000 наборів.

Зазначу, що в громаді значно зменшилася кількість внутрішньо переміщених осіб, але юридично та документально – ця цифра зовсім мала, бо люди не знімаються з обліку. Ми з розумінням ставимося до цього, бо ситуація в Україні нестабільна і напружена, але, якщо буде поставлена задача перевіряти наявне проживання ВПО на території Близнюківщини, то кожен буде виконувати свої професійні обов’язки.

Не можу обійти увагою роботу аграріїв. Незважаючи на несприятливі погодні умови, цінову політику та реалії воєнного сьогодення, вони тримаються як військові на фронті. Тому доземний уклін за їхню роботу.

Наостанок скажу про те, що селищна рада протягом року працює над наповненням бюджету. В другій половині грудня плануємо затвердити бюджет громади на 2023 рік.

Наразі всі служби Близнюківської громади працюють в сталому режимі. Тож, віримо в перемогу і робімо все можливе для її наближення! Все буде Україна!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *