Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > НОВИНИ > КРАЇНА > Небезпечна посівна: скільки в Україні сільськогосподарських земель заміновано та як їх розчищатимуть

Небезпечна посівна: скільки в Україні сільськогосподарських земель заміновано та як їх розчищатимуть

На Херсонщині під час посівних робіт здетонував касетний боєприпас. Через вибух поранення дістав житель області. На Миколаївщині на ворожій протипіхотній міні підірвався водій трактора. Чоловік отримав мінно-вибухові травми різного ступеню тяжкості. А у Харківській області чоловік підірвався у полі на касетному снаряді. Від отриманих травм він загинув на місці. Мережа рясніє повідомленнями про те, як калічаться і гинуть люди, які вийшли працювати у поля. У ДСНС повідомляють, що третина територій України замінована. Сільськогосподарські землі — не виняток. Вони теж всіяні вибухонебезпечними «сюрпризами». Скільки в Україні таких гектарів та чи є у влади план із їх розчищення — далі у матеріалі Центру громадського моніторингу та контролю.

Обережно, у полі міна!

У Комітеті аграрної та земельної політики Верховної Ради вважають, що нинішній сезон для аграріїв буде найважчим та найскладнішим за всю історію України. Найбільший виклик другого року повномасштабної війни  —  заміновані поля.

«За попередніми прогнозами, посівні площі цьогоріч зменшаться на 7 млн га порівняно із довоєнним показником — 29 млн га. Мільйони гектарів земель в Україні не будуть засіяні цією весною через забрудненість вибухонебезпечними предметами», — зазначають у профільному Комітеті.   

Там також повідомляють, що найбільш забрудненими є деокуповані території Херсонщини, Миколаївщини та Харківщини. Своєю чергою у Мінагрополітики прогнозують, що до середини травня розчистять щонайменше 30-40% замінованих сільськогосподарських земель у цих областях.

Процес розмінування

Загалом, українські фермери подали близько півтисячі заявок на розмінування полів. Попередньо, оглянути на наявність забруднень боєприпасами необхідно близько 2,5 млн гектарів сільськогосп земель. Про це у коментарі Суспільному ще на початку березня повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.  За його словами, за інформацією з регіонів і колег з інших відомств, першочергово розмінувати необхідно близько 800 тисяч гектарів.

Пришвидшити процеси з розмінування українських земель нині намагаються різні органи влади і міжнародні організації. Наприклад, на Херсонщині вже працюють два броньовані комплекси для механічного розмінування DOK-ING, виготовлені в Хорватії.

«Цей транспорт дозволяє в найкоротші терміни розміновувати великі території. Вдень ми можемо розміновувати до 2 тис квадратних метрів полів та інших територій»,  — розповів Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. У найближчі місяці Україна очікує на ще 6 таких комплексів.

Допомагати сільському господарству з розмінуванням територій планують представники World Food Programme і Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Про це йшлося наприкінці січня на зустрічі делегації Міністерства аграрної політики та продовольства України з представниками зазначених організацій.

План заходів із розмінування

Нещодавно на засіданні Національного органу з питань протимінної діяльності схвалили План заходів щодо гуманітарного розмінування земель сільськогосподарського призначення. Серед іншого, передбачається, що першочергово обстежуватимуть та розміновуватимуть землю у регіонах, де проблема забруднення територій є найбільш актуальною, а очищення сільгоспугідь – найбільш економічно обґрунтованим. За попередніми оцінками, в дев’яти областях України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування близько 470 тисяч гектарів земель сільгосппризначення.

Центр громадського моніторингу та контролю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *