Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > БЕСIДИ,ІНТЕРВ'Ю > Наука, довіра, незалежність – БУХГАЛТЕРІЯ

Наука, довіра, незалежність – БУХГАЛТЕРІЯ

Бухгалтерська справа досить рутинне заняття. Робота з фінансовими документами та ведення бухгалтерії віднімає колосальну кількість сил і часу. Іноді, особливо в кінці місяця, кварталу, року, у фінансових відділах часто виникає підвищена напруга. Проте в році існують особливі дні, в які ми маємо прекрасну можливість оцінити і висловити свою вдячність тим, хто займається цією нелегкою працею.
Офіційне професійне свято бухгалтерів щороку відзначається в Україні 16-го липня, бо саме в цей день у 1999-ому році прийняли довгоочікуваний Закон, де були закріплені основні положення «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
Напередодні свята до редакції завітав Сергій Миколайович Монастирський, доля якого пов’язана з бухгалтерією, то далі розмова піде з цим чоловіком.

  • Сергіє Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, про свій трудовий шлях.
  • Все моє життя пов’язане з бухгалтерією та ревізорською справою. У 1988 році я закінчив Харківський інститут громадського харчування за спеціальністю «бухгалтерський облік і аналіз господарської діяльності». Це був єдиний на весь Радянський Союз вищий навчальний заклад, де готували спеціалістів громадського харчування, ресторанної та готельної справи. Під час навчання нас – майбутніх бухгалтерів долучали до роботи в правоохоронних органах, то зі студентської лави ми мали ще й практичний досвід. По закінченні вишу я потрапив до Близнюківської Райспоживспілки, яку на той час очолював Валентин Іванович Воронкін.
    Спочатку я працював у споживчому товаристві (сільпо), де був ревізором – інвентаризатором. А вже через короткий проміжок часу очолив ревізійну комісію Близнюківської Райспоживспілки – це була виборна і дуже відповідальна посада. Мені на той час був лише 21 рік, а я став головним ревізором по торгівлі всього Близнюківського району.
    Паралельно доводилося співпрацювати з правоохоронними органами, бо без актів документальної ревізії не можна було відкривати кримінальні справи. На той час Руденко Олег Володимирович працював уповноваженим відділу боротьби з розкраданням соціалістичної власності, а Бабенко Олександр Іванович – слідчим прокуратури Близнюківського району.
  • Чи багато торгових точок на території Близнюківщини було на той час?
  • Звичайно, багато, адже в кожному селі діяв магазин, а то й два – всього 150 торгових точок. Окрім цих, у районі також було три сільпо, робкооп, комбінат громадського харчування, хлібокомбінат, заготконтора, автоколона, правління Райспоживспілки, універмаг. В будь-який час доби я міг призначити ревізію, закрити магазин для того, щоб не допустити розкрадань.
    Функціонувала й ревізійна комісія, до складу якої входило дев’ять осіб – це фахові бухгалтери, економісти, торгові робітники, які працювали в комісії на громадських засадах: Біліченко Григорій Артемович (у свій час був директором торгової бази), Ашитков Іван Іванович (головний бухгалтер Близнюківського споживчого осередку), Кущ Євгенія Дмитрівна (була бухгалтером в торговій мережі), Нємченко Анастасія Миколаївна (бухгалтер відділу освіти), Курінна Марія Федорівна (працювала в заготконторі), Фоменко Катерина Григорівна (продавець універмагу).
  • Як взагалі відбувалися ревізії у 90-их роках?
  • Ревізорською діяльністю я займався 15 років. Життя швидко навчило розбиратися в людях, бо від моїх рішень часто залежали долі працівників торгівлі. У 90-их роках кооперація ще була, але потихеньку вмирала. То, щоб вивести зберігання кооперативної власності, доводилося ревізії проводити досить часто.
    Слід зазначити, що кожна документальна ревізія починалася з повного закриття всієї торговельної системи. Були випадки, коли вночі перевозили товар, приховувалися нестачі досить великих сум грошей, адже торгівля – це сфера, яка найбільше схильна до зловживань.
    Дуже тонкою була межа між нестачею і розкраданням. Якщо нестача становила більше 1000 рублів, то треба було повідомляти у Харків і, навіть, у Київ, а це означало, що Близнюківський район на поганому рахунку. То я робив все залежне від мене, щоб вирівняти ситуацію.
    Ось тут знання людської психології і рятувало від неправильних рішень. Коли бачив, що дівчина-продавець просто заплуталася, прорахувалася, – то давав час знайти кошти для покриття заборгованості. А були й нечесні люди. На щастя, я рідко помилявся, незважаючи на досить юний вік.
  • Яким був Ваш подальший трудовий стаж?
  • Після роботи в Райспоживспілці мене запросили до податкової служби. Всі питання, що стосувалися податків, були на контролі. Близнюківщина у свій час була дуже багатим районом: понад двадцять колгоспів та двадцять сільських рад давали значний прибуток.
    Вся діяльність органів влади була спрямована на людину та забезпечення її роботою. Наприклад, у колгоспах, окрім рослинництва і тваринництва, традиційно були і млинок, і ставок, і пекарня, і пасіка. То в той час, коли якась із цих складових ставала нерентабельною, збитки перекривала інша галузь, і люди й надалі забезпечувалися роботою та заробітною платою. Так само і в сфері торгівлі. Сільські магазини завжди були збитковими, але великі у Близнюках той збиток перекривали своїми доходами, а люди в кожному селі мали змогу отоваритися, не виїжджаючи зі свого населеного пункту.
    Пізніше я працював в управлінні Держказначейства, де набув додаткового досвіду фінансової служби в цілому. Довелося нести державну службу бухгалтером Близнюківського районного відділу внутрішніх справ, де виконував досить непрості завдання.
    Так склалися життєві обставини, що протягом року я не працював, але з часом мене запросили до контрольно-ревізійного відділу у Близнюківському районі. Ця робота принесла в моє життя не тільки надзвичайний досвід, а й значні розчарування, пов’язані з подіями в країні, адже це були 2001-2004 роки. Звільнившись за власним бажанням з КРУ, я звернувся до Миколи Миколайовича Жерноклєєва, на той час голови Близнюківської РДА, з проханням надати мені роботу, і цей керівник запропонував посаду головного бухгалтера адміністрації. Так ми пропрацювали до березня 2005 року і… залишилися безробітними. З того часу на державних посадах я вже не працював. Але з 2006 року і до сьогодні веду бухгалтерський облік ФОП Колісніченко Ірина Василівна, а також під час виборів різного рівня займав керівні посади в комісіях.
  • Чи можете назвати людей, які професійно та сумлінно виконували свої обов’язки, – бухгалтерів, на яких треба рівнятися?
  • Саме тому я й прийшов до редакції, щоб назвати прізвища тих професіоналів бухгалтерської справи, рівних яким важко знайти у нашій сфері. Таких людей на Близнюківщині багато. Декого з них вже немає серед живих, але їхня робота безцінна. Зазвичай керівника знають всі, а ось бухгалтер завжди в його тіні. Втім, саме бухгалтери, не побоюсь цього слова, керують підприємствами, розраховуючи, підказуючи, направляючи керівників. Тож, користуючись нагодою, назву їхні прізвища та імена. За браком газетної площі не буду розповідати про них, бо доля кожного заслуговує на окрему статтю.
    Першочергово зазначу, що після війни бухгалтерами були лише чоловіки, а вже пізніше ця професія стала більш жіночою. Хоча, жодного бухгалтера зі слабким характером я не знаю, або ж то погані бухгалтери.
    Зразком головного бухгалтера в торгівлі особисто для мене була Глущенко Валентина Олексіївна. Чудовий фахівець – її заступник Тетяна Миколаївна Дяченко (Котляр), яка зараз працює у бухгалтерії Близнюківської лікарні. Добросовісно виконували свою роботу Біліченко Любов Семенівна, Романова Наталія Данилівна, Мовчан Поліна Кирилівна, Нечипоренко Надія Андріївна, Кажаненко Надія Іванівна, Булгакова Ольга Володимирівна, Сокол Галина Миколаївна, Шаповал Ольга Іванівна, Деревицька Наталія Іванівна, Чміль Валентина Володимирівна, Бутко Людмила Миколаївна і економіст Комісаренко Любов Федосіївна, Гулій Марія Іванівна, Лук’яненко Іннеса Іванівна, Клижко Лариса Петрівна, Білова Марина Юріївна, Міхно Тетяна Іванівна, Димрич Наталія Миколаївна, Забіренко Іван Павлович та його донька Алла Іванівна Журба, Пономаренко Олександр Анатолійович, Іщенко Марія Яківна, Кулішенко Любов Миколаївна, Молчанова Ольга Олексіївна, Нікітан Любов Петрівна, Мілько Любов Іванівна, Старолатко Зінаїда Володимирівна, Закутна Любов Миколаївна, Попілиш Людмила Петрівна, П’янкова Ольга Андріївна, Криштальова Лідія Дмитрівна, Чудопал Раїса Миколаївна, Рудич Галина Миколаївна, Нємчанова Ольга Петрівна, Сілаєва Ольга Петрівна, Шарпило Олена Валеріївна. Серед професійних бухгалтерів і моя дружина Монастирська Ірина Леонідівна, з якою познайомилися в Райспоживспілці.
    Коли я працював у податковій та КРУ, взірцем для мене стали високопрофесійні бухгалтери – це Капелька Віра Лук’янівна, Плотнікова Наталія Дмитрівна, Лєвічева Марія Вікторівна, Грушак Тетяна Вікторівна, Найдьонова Олена Петрівна, Фарафонова Ганна Миколаївна, Курдіна Зінаїда Анатоліївна.
    Є талановиті фахівці і серед молодих бухгалтерів – це Кліпоносова Оксана, бухгалтер ФОП Гринько, яка виконує схожу на мою роботу, але вже переросла мене у професійності. Відзначу також Могилу Аллу, Грабовську Наталію, Слюсар Оксану.
    Втім, особисто для мене бездоганним прикладом була і залишається моя бабуся Марія Іларіонівна Гаркунова, яка все трудове життя працювала головним бухгалтером Близнюківського відділення Держбанку.
    Я вітаю з професійний святом бухгалтерів, які зараз ще працюють, які знаходяться на заслуженому відпочинку і згадати тих, кого вже немає серед нас. Колеги, пам’ятайте: наша робота – це майбутнє всієї держави, адже без точних розрахунків та проведення фінансово-економічного аналізу будь-якої галузі рух вперед і розвиток неможливі.
  • Наостанок розкажіть, будь ласка, нашим читачам про свої захоплення.
  • Я маю їх декілька. До недавнього часу я був фанатом футбольної команди «Шахтар», входив до складу фан-клубу, намагався їздити на всі матчі цієї команди. До того ж, я займаюся вишиванням. А ще в моє життя прийшло головне – ВІРА в Бога, до якої я йшов довгі роки, але поріг храму переступив лише у 2014 році.
  • Дякую за вичерпні відповіді.

Записала
Ірина ВОРОНКІНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *