П’ятниця, 29 Березня, 2024
Головна > НОВИНИ > ГРОМАДА > Будинок культури, спортзал та колишня контора – треба ремонтувати!

Будинок культури, спортзал та колишня контора – треба ремонтувати!

В умовах децентралізації відбувається передача повноважень у галузі освіти, культури, спорту, дозвілля до сфери відповідальності новостворених громад. І дістаються їм у спадок будівлі, які потребують ремонту та модернізації. На території Близнюківщини дуже багато споруд, які, можливо, не можуть похвалитися надзвичайною архітектурою, бо побудовані в стилі радянського модернізму,  але мають чудову історію. В їхніх стінах люди навчалися, вдосконалювали свої таланти, розвивалися і досягали високих результатів, то будівлі мають право на капітальні ремонти і оновлення. Серед них є три, про які піде мова далі.

БУДИНОК КУЛЬТУРИ

Будівля РБК введена в експлуатацію 23 грудня 1973 року. У свій час вона прикрашала центральну площу селища. Сьогодні – Будинок культури має вигляд далеко непрезентабельний: цегла обвалюється, стіни облупилися, фасад, недолуго обшитий сайдингом, «прикрашають» латані-перелатані східці на ганок, який щороку намагаються підремонтувати, але так  жодного разу капітально і не зробили.

Слід наголосити, що заклад культури розташований навпроти вікон райдержадміністрації, то на його центральній «сліпій» стіні до 2014 року розміщували політичну рекламу, яка в силу частих змін влади паралельно змінювала назви і тексти, але незмінно залишалася «родзинкою» цієї будівлі, далекої від архітектурної краси.

Тож і виходить так, що цю колись величну будівлю прикрашають лише люди, які там працюють.

Довгий час у закладі текла покрівля, що спричинило певні незручності. Втім у 2019 році дах таки відремонтували. Завдяки селищній раді, батькам вихованців танцювального колективу «Ритм» та працівникам закладу культури зроблено поточний ремонт в танцювальному залі, кабінеті директора та облаштовано внутрішні туалети.

Понад 20 років директором Близнюківського РБК є Олександр Капран. Він розповідає: «Мабуть, з моменту введення будівлі в експлуатацію капітального ремонту вона не знала. Звичайно, «для підтримки штанів» щось таки робиться. Два роки тому перекрито дах, який багато крові з мене випив, бо тільки хмаринка над Близнюками з’являлася, у мене починалася паніка через проблеми, які в прямому сенсі лилися на голову. Також замінено сім вікон та двоє дверей на енергозберігаючі, але цього замало для такої великої будівлі, і ми потерпаємо від холоднечі в осінньо-зимовий період. Власне сам глядацький зал на 425 місць та сцена опалюються, але дуже погано, бо треба міняти котел та й систему необхідно вдосконалити.

Хочу нагадати, що у минулому році кошти на ремонт фасаду і заміну всіх вікон на склопакети були виділені, але негода пошкодила покрівлю Уплатнівської школи, яку треба було відремонтувати до початку нового навчального року, то гроші пішли на розв’язання більш нагальних проблем.

Сьогодні, окрім капітального ремонту фасаду, заміни вікон та дверей, крісел у глядацькому залі, налагодження системи опалення, оновлення світла в залі,  – нам конче необхідна нова апаратура.  Маю надію, що незабаром мої мрії здійсняться і Близнюківський Будинок культури відродить свою красу».

Про перспективи на найближчий час стосовно ремонту цієї будівлі розповідає секретар Близнюківської селищної ради Яна Хомутова: «Нещодавно було прийнято закон про загальні засади надання населенню культурних послуг, яким впроваджено поняття «центр культурних послуг» та «культурна послуга». Центри культурних послуг покликані замінити застарілі будинки культури та стати осередками культурного життя громад. Це будуть багатофункціональні публічні простори, які забезпечать доступність населенню базового набору культурних послуг, створять можливість в одному місці зібрати дорослих, дітей, молодь і людей старшого покоління, аби всі охочі могли навчитися новому та вільно спілкуватися. Тому виконавчий комітет селищної ради вже працює над проєктом рішення про створення такого Центру на базі районного Будинку культури, необхідність створення якого визначено Концепцією реформування системи забезпечення населення культурними послугами, затвердженою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 р. № 355. Також на громадське обговорення зараз винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг». Наступним нашим кроком буде розробка проєктно-кошторисної документації на реконструкцію районного Будинку культури та підготовка необхідного пакету документів»


СПОРТЗАЛ

Як повідомляла районна газета «Соціалістичні лани» від 31 травня 1959 року, на районному стадіоні «Колгоспник» розпочато будівництво спортивного залу: «…Тут в будь-яку пору року можна буде тренуватися з різних видів спорту. Громадськість райцентру вирішила збудувати спортзал за методом народної будови.

На недільнику, що нещодавно відбувся, у вільний від роботи час в будні жителі райцентру вирили траншею під фундамент майбутньої будівлі». А вже 24 грудня 1960 року в газеті написано: «…Закінчується спорудження районного спортивного залу. Перша черга залу буде здана в експлуатацію цієї зими. Наш районний спортзал буде одним з найбільших у Харківській області».

Так і було: великий спортзал, чудово облаштований на ті часи стадіон, високі досягнення близнюківських спортсменів. До цього часу показують високі результати з різних видів спорту спортсмени, хоч вже інших поколінь,  а ось будівля самого спортзалу потребує капітального ремонту.  

Її зовнішній вигляд на тлі новенького спортивного майданчика з тренажерами виглядає погано і обшарпано. Саме приміщення зовсім не схоже на спортзал, де тренуються чемпіони світу, Європи, України, бо як всередині, так і зовні – на місце для занять спортом будівля мало схожа.

Костянтин Кондра, який нещодавно очолював Близнюківську дитячу юнацько-спортивну школу, а зараз тренує гирьовиків, розповідає: «Будівля спортзалу капітально не ремонтувалася взагалі. У 2012 році, коли начальником відділу фізичної культури та спорту був Андрій Воронкін,  тут було зроблено каналізацію, проведено централізоване водопостачання, облаштовано внутрішні туалети та душі. Але  з того часу нічого не оновлювалося, робилися тільки поточні роботи. До всього, мабуть років з десять, протікав дах, і лише восени минулого року його було перекрито та ще встановлено нові енергозберігаючі склопакети.  А загалом, наш спортивний зал виховав знаменитих на весь світ спортсменів, у ньому збираються волейбольні команди з різних куточків України, проводяться турніри з футзалу, тренуються чемпіони Європи з пауерліфтингу. То необхідно міняти і вдосконалювати в цій легендарній будівлі все без винятку».

Секретар Близнюкіської селищної ради Яна Хомутова пояснює: «Щодо будівлі спортивного залу по вул. Незалежності, 12 в смт Близнюки, то планується відремонтувати її за кошти місцевого бюджету. А ось для облаштування території центрального стадіону виконавчий комітет селищної ради працює над розробленням проєктно-кошторисної документації  її реконструкції, що  передбачає ремонт глядацьких трибун,  роздягальні, реконструкцію бігової доріжки, штучне зрошення газону на футбольному полі тощо. Також є плани облаштувати ще один майданчик з тренажерами в рамках програми “Здорова країна”, щоб зробити  спорт доступним для всіх членів громади, а здоровий спосіб життя  – її особливістю».


КОЛИШНЯ КОНТОРА

Нежитлова двоповерхова будівля колишньої контори ПСП «Близнюківське», побудована у селі Садовому в 1973 році. Має загальну площу 607,5 м2, знаходиться в комунальній власності Близнюківської селищної ради. Сьогодні міцна будівля не виглядає покинутою, бо територія навколо неї чиста: викошено бур’ян, прополено газони. Але, придивившись, відразу помічаєш місця старіння та запустіння: оббиті східці, на даху ганку вже почали рости дерева, двері старі, вікна несучасні, окрім двох на другому поверсі, де ще функціонує сільська бібліотека-філія. А в іншому – величезне приміщення з купою кімнат, як примара бовваніє в центрі красивого села, бо в ньому немає навіть електроенергії.

За всі роки в цій будівлі ремонтувалася тільки кімната, де зараз розташована бібліотека, в іншому: деякі поточні ремонти у свій час робилися, але це було дуже давно.

Хочеться вірити, що скоро ця будівля отримає нове життя. Ще за часів існування Близнюківської районної ради було розроблено проєкт створення молодіжного культурно-оздоровчого центру на базі цієї будівлі. Як зазначено в документі: «Необхідність розроблення цього проєкту зумовлена потребами членів Садовської територіальної громади в покращенні рівня надання послуг в галузях охорони здоров’я, освіти, культури та спорту, належному вихованню підростаючого покоління, збереження здоров’я, створення сприятливих умов для розвитку та самореалізації кожного члена громади в нових соціокультурних умовах та створення нових робочих місць,  що сприятиме розвитку населеного пункту, а також забезпечення доступних умов для занять спортом мешканців всіх без виключення населених пунктів Близнюківського району.

Даним проєктом передбачається реконструкція будівлі колишньої контори ПСП «Близнюківське»,  прокладання та будівництво зовнішніх мереж і споруд водопостачання, каналізації, теплопостачання, об’єктів енергетичного господарства; благоустрій території. Одне з ключових місць в роботі цього поліфункціонального об’єднання посідатимуть фельдшерсько-акушерський пункт та бібліотека». То попереду і цю будівлю чекає оновлення.

Ірина Воронкіна
Фото Сергій Попов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *