Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > ПРАВО ЗНАТИ > Декларування 2022. Подання декларації: що необхідно знати?

Декларування 2022. Подання декларації: що необхідно знати?

З початку 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи в обов’язковому порядку подається при отриманні:

  1. доходів від особи, яка не є податковим агентом (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких відносяться, зокрема: доходи від надання в оренду (лізинг) рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, які не є суб’єктами господарювання; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення; при нотаріальному оформленні спадщини, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;
  2. доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких відноситься, зокрема: – дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.
  3. доходів від операцій з інвестиційними активами;
  4. доходів з іноземних джерел;
  5. від продажу власної продукції тваринництва, якщо їх сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового року);
  6. від продажу власної сільськогосподарської продукції у разі якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га;
  7. сум винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору при отриманні зазначених доходів від фізичних осіб-платників єдиного податку четвертої групи;
  8. в інших, передбачених Податковим кодексом випадках.

    Податкова декларація про майновий стан і доходи подається в такі граничні строки:
  • для громадян, які зобов’язані подати податкову декларацію, – до 01 травня року, що настає за звітним. Податок на доходи фізичних осіб, зазначений у такій декларації, повинен бути сплачений до 1 серпня року, наступного за звітним.
  • для громадян, які мають право на податкову знижку, декларація подається по 31 грудня 2022 року (включно).

    Наказом МФУ від 17.12.2020 № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859», з 01.01.2022 введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи.

    Нагадуємо про можливість подання декларацій в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

❌ТОП-5 помилок, яких припускаються посадовці

1️⃣Не вказують інформацію про об’єкти нерухомості та транспортні засоби, які належать їм або членам сім’ї на праві власності чи користування. Найчастіше забувають про земельні ділянки та автомобілі.

2️⃣Не зазначають вартість об’єктів декларування.Наприклад, квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів, цінного рухомого майна (ювелірних виробів, годинників, колекцій та ін.) тощо. При цьому здебільшого інформація про таку вартість відома або могла бути відомою декларанту.

3️⃣Народні депутати України часто не зазначають вартість цінного рухомого майна у розділі 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)», навіть тоді, коли вона відома, а також необґрунтовано включають речі до складу колекцій без наявності документів, що підтверджують їх придбання (набуття), включення до складу колекції.

4️⃣Депутати місцевих рад вказують замість посади, за якою виник обов’язок подати декларацію, «депутат», фактичну посаду та місце роботи. Наприклад, директор ТОВ, водій підприємства, пенсіонер чи безробітній.

5️⃣Посадовці органів місцевого самоврядування у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» можуть не декларувати жодного об’єкта, що використовувався для проживання у звітному періоді. Не вказують навіть власне місце проживання та місця проживання членів сім’ї.

🔗Ознайомитися з пам’яткою можна за посиланням: https://bit.ly/35dI8NpНагадуємо, що кампанія декларування триває до 31 березня 2022 року.

У вас залишилися питання щодо подання декларації? Отримайте роз’яснення в зручному для себе форматі:

💻онлайн у Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/ або у форматі зручного посібника: https://bit.ly/3Ijg9u7

👨‍💻під час особистої зустрічі з антикорупційним уповноваженим в установі, де ви працюєте. Контакти уповноважених: https://antycorportal.nazk.gov.ua/map/#/

☎️за телефоном Контакт-центру НАЗК: +38(044) 200 06 94 за електронною поштою: info@nazk.gov.ua

🔎через пошук у Telegram-каналі НАЗК: https://t.me/NAZK_gov_ua

Важливо пам’ятати! Необхідно вказати в декларації належне вам та членам вашої сім’ї майно (на праві власності, володіння та/або користування), а також його вартість. Якщо така інформація не вказана, НАЗК може виявити це завдяки ІТ-інструментам, після чого розпочати перевірку вашої декларації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *