Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > НОВИНИ > ГРОМАДА > Підприємці Близнюківщини адаптуються до змін в законодавстві

Підприємці Близнюківщини адаптуються до змін в законодавстві

Поговоримо про зміни, які запроваджені для фізосіб-підприємців (ФОПів) в Україні з 1 січня цього року, щодо встановлення реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та видачі клієнтам чеків.
Дане введення не стосуватиметься: самозайнятих (ФОП першої групи з обігом до 1 млн грн на рік і без найнятих співробітників) та тих, хто не проводить розрахункові операції (працюють лише з бізнесом), тобто, у кого діяльність не передбачає касових операцій. На перших етапах перевірок обіцяють не проводити.

Що очікує влада від таких нововведень?
Передбачається, що дані заходи сприятимуть підвищенню загального рівня податкової культури та захисту споживачів за рахунок поетапного розширення фіскалізації розрахункових операцій та запровадження інноваційних технологічних рішень у вигляді програмних реєстраторів розрахункових операцій як альтернативи класичним РРО. Так, функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення.

Яке програмне забезпечення обрати?
Звичайно, для деяких підприємців це буде складніший процес переходу, оскільки їм доведеться відмовитись від звичних «ручних» способів ведення бізнесу та перейти на більш сучасні та автоматизовані. І от далі постає питання: куди звертатись та яке програмне забезпечення обрати. До прикладу, якщо у вас невеликий магазин чи кафе або салон краси, яких більшість у Близнюківській громаді, відповідно вам не потрібна дорога та складна техніка. У цьому випадку ви можете скористатись програмним РРО і видавати чек просто з вашого смартфона за допомогою QR-коду, спеціального додатку, через чат-бот або надсилати на електронну адресу клієнта.

Компанії, які мають власну доставку, можуть реєструвати чек вже при видачі товару. Кур’єр зможе видати чек на той товар, який підійшов покупцю і ніяких повернень робити не потрібно.

Якщо ж у вас уже є 1С чи власна CRM система – не проблема, програмний РРО можна легко інтегрувати, оскільки він чудово підходить як для бізнесів з невеликою кількістю чеків та товарних позицій, так і для малого бізнесу та навіть для тих, які мають власну облікову систему або сайт.

Обираючи програмне забезпечення, користувачі, в переважній більшості, занижують свої потреби, а потім, в процесі користування, розчаровуються у виборі. Тому варто спілкуватися із фахівцями, які професійно уже на етапі консультації можуть виявити всі бізнес-процеси, що необхідно автоматизувати та відразу запропонувати альтернативні варіанти.

Вибір зроблено!
Виважено до обрання програмного забезпечення поставилася Наталія Калашник (на фото) – ФОП другої групи єдиного податку. Жінка вже 21 рік утримує магазин у селі Добровілля. Вона ділиться досвідом: «Я передивилася безліч варіантів і дійшла висновку, що в сільському магазині найзручнішою буде смарт-каса. В набір, який коштує 20 тисяч гривень, входять, окрім каси, пост-термінал для зчитування банківських карток та сканер. До слова, ще 1500 грн я заплатила за навчання, щоб вміти користуватися цим пристроєм. Сума як для сільського підприємця чималенька, але це необхідно робити, то мій вибір став саме таким. Додам, що в Добровіллі наразі проживає близько 700 осіб, яких обслуговують чотири магазини, то самі розумієте, що виручка у моїй торговій точці невелика. Коли працювала Добровільська сільська рада, то депутати приймали рішення щодо підтримки місцевих підприємців, знизивши на 50% ставку єдиного податку, а зараз такої можливості немає. То хотілося б від органів влади більшого розуміння проблем фізичних осіб-підприємців, які працюють в селах, де, на жаль, залишається все менше людей».

Довідково:

Варіанти програмних РРО

Програмний РРО від ДПС (безкоштовний).
Його можна завантажити відразу з сайту ДПС. А програмну касу можна встановити на пристрої з операційними системами Android та Windows. Безкоштовна каса надає користувачу можливість працювати з основними функціями: фіскалізація операцій та робота з електронними чеками.

Переваги: безкоштовно; надійно.

Недоліки: відсутня підтримка; обмежений функціонал.

ПРРО від українських розробників.
Це сервіси, які на відміну від безкоштовних кас, крім основних функцій пропонують користувачам значно більше можливостей, які ви отримаєте за невелику щорічну абонплату (від 980 грн/рік).

Переваги: відносно невелика ціна; можливість імпорту номенклатури; зручна робота з товарами/послугами; можливість використання власних пристроїв для роботи; можливість підключення обладнання: принтеру, сканеру; вся інформація зберігається на сервері; надійна технічна підтримка.

Недоліки: додаткове обладнання (принтер, сканер штрих-кодів) потрібно придбати окремо.

Підготував Сергій ПОПОВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *