Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > КОРИСНІ ПОРАДИ > Що потрібно зробити в серпні на городі, в саду та квітнику?

Що потрібно зробити в серпні на городі, в саду та квітнику?

У серпні дачних робіт вистачає. Адже, збір урожаю ранніх сортів овочів та фруктів, робота з місцем на грядках, що звільнилося, догляд за культурами, що ще ростуть, а також розпочався сезон заготівель та закруток. Тому, пора дуже активна і потрібно нічого не забути.

10 важливих справ в саду в серпні

1. Обріжте дерева. Якщо зайнятість або погода в липні не дозволили вам обрізати дерева, ще не пізно. Видаліть у зерняткових і кісточкових рослин прикореневу поросль, дзиги на скелетних гілках. При необхідності потрібно прорідити верхню частину крони дерев, обрізавши вертикальні пагони.

2. Наведіть порядок в пристовбурних кругах. Рясні дощі в липні могли спровокувати ріст бур’янів, які тепер потрібно видалити, розпушити землю на глибину до 15 см. При цьому рухатися потрібно від стовбурів до зовнішнього краю.

3. Проведіть окуліровку. На початку місяця проведіть щеплення. Для зерняткових культур досить одного щеплення на кожне дерево, а ось для кожного з кісточкових підготуйте відразу кілька щеп.

4. Обріжте виноград. У другій-третій декадах місяця традиційно проводять чеканку здорових виноградних лоз, видаляючи верхівки всіх молодих пагонів з 6-8 верхніми листками. Залежно від висоти куща, потрібно відрізати від 20 до 40 см. Для проведення процедури вибирають нежаркий день.

5. Захистіть садові культури від інфекцій. Огляд  рослин допоможе вам позбавитися від шкідника ще на стадії його зародження. Кісточкові дерева пора захистити від парші. Зробити це необхідно не менше ніж за 20 днів до збирання врожаю.

6. Подбайте про ягідні чагарники. Після збору врожаю підрихліть грунт під агрусом, малиною і смородиною. Для того щоб допомогти рослинам відновитися, підгодуйте їх деревною золою або фосфорно-калійними добривами. Пагони малини, які вже принесли врожай,  слід обрізати разом з кореневою порослю. Серпень цього року обіцяє бути дощовим – тому з поливом плодових чагарників будьте обережні.

7. Вчасно збирайте урожай. Багато сортів зерняткових і кісточкових дерев в серпні вже радують господарів плодами, а тому не забувайте вчасно піднімати із землі і знімати з гілок дозрілі яблука, груші, сливи і аличу. Якщо гілки дерев гнуться під вагою врожаю, забезпечте їм підпірки з дерева або інших матеріалів.

8. Посадіть садову полуницю. Ця культура систематично потребує пересадки і омолодження. Кращий час для її посадки або пересадки на нове місце – серпень: якщо посадити її в цьому місяці, то до зими вона встигне адаптуватися і вже в наступному році дасть непоганий урожай.

9. Підготуйте посадочні ями. Готувати лунки до осінньої посадки дерев потрібно приблизно за місяць, тобто як раз в серпні. Розмір кожної з них повинен бути приблизно 70 × 70, тоді там напевно помістяться коріння саджанця. У викопані ями додають плодородку і повністю перепрілий гній.

10. Розмножте смородину. В кінці серпня червону і білу смородину розмножують здеревілими живцями або відводками, “відправленими” на укорінення ще на початку весни. В кінці літа або на початку осені їх висаджують на постійне місце, а потім регулярно поливають.

10 важливих справ в городі в серпні

1. Викопайте цибулю. Сигналом до дії має бути повне висихання наземної частини і формування на цибулинах укривних лусок. Приблизно за два тижні до збирання полив культури припиняють, потім чекають сухої сонячної погоди і збирають урожай. Витягнуті з землі цибулини залишають на землі для просихання, а через кілька годин прибирають в приміщення, що добре провітрюється.

2. Зберіть ярий часник. Прибирати часник потрібно через 5-7 днів після повного пожовтіння листя. Для того щоб цибулини були більші і виглядали здоровими, за деякий час до цього їх листя зав’язують у вузол. До слова, ця опція якраз допоможе їм швидше пожовтіти, якщо вони все ще зелені.

3. Прорідіть коренеплоди і баштанні культури. Якщо морква і буряк ростуть занадто щільно один до одного, забезпечте кожному коренеплоду більше місця, видаливши занадто дрібні екземпляри. У видаленні зайвих зав’язей так само потребують кавуни і дині: це потрібно для того, щоб більш великі і міцні екземпляри змогли дозріти. З цієї ж причини не забувайте видаляти і жіночі квітки.

4. Розмножте багаторічні овочі. Розділіть багатоярусну цибулю і естрагон. Вони відносяться до тих культур, які можна успішно вирощувати навіть на підвіконні взимку. Найкраще займатися розмноженням багаторічних овочевих культур ближче до кінця серпня.

5. Посійте зелень. На місці, що звільнилося після ранніх сортів картоплі та капусти, посійте петрушку, селеру, кріп, фенхель, салат або шпинат. При цьому важливо, щоб всі сорти зеленних культур були короткого терміну дозрівання.

6. Відведіть місце під сидерати. Якщо хочете, щоб поле трохи відпочило після пасльонових, засійте його “зеленими добривами” – гірчицею, конюшиною, рапсом, вівсом, житом, фацелією та іншими сидератами. Згодом їх скошують і закладають в землю, створюючи альтернативу внесення органічних добрив.

7. Приділіть час помідорам. У серпні помідори потребують пасинкування і обробки проти фітофтори. Серпневе видалення непотрібних пагонів – останнє в цьому сезоні. Одночасно з пасинкуванням проводять і прищіпку, регулюючи висоту рослин.

8. Підгодуйте овочі. Для поліпшення обсягу та якості врожаю плодоносні овочі удобрюють як органікою, так і мінеральними речовинами. З народних засобів використовуйте підгодівлі з золою або кропивою.

9. Полийте баклажани. Для того щоб плоди не гірчили, ще до початку збору врожаю, в серпні, їх слід рясно поливати, під час кожної з процедур витрачаючи не менше 3 л води на рослину.

10. Займіться заготовками на зиму. У серпні-вересні роботи повільно “перебираються” з ділянки на кухню, і для того щоб весь їх обсяг не припав на перший місяць осені, консервуйте відповідні сорти овочів про запас, партіями.

10 важливих справ в квітнику в серпні

1. Зріжте сухоцвіти. Пора заготовляти основу для зимових букетів. Виберіть сухий день і зріжте рослини. Підвісьте їх в темному, добре провітрюваному приміщенні бутонами вниз і залиште там для просушування.

2. Зберіть насіння рослин. Насіння календули, настурції, гвоздики і інших однорічників. Після збору переберіть браковані, а якісний насіннєвий матеріал висушіть, розкладіть по пакетах і підпишіть.

3. Підгодуйте квіти. Клематиси в серпні слід удобрити сульфатом калію (25-30 г на 10 л води), а ближче до вересня внести під кожен кущ суміш – по 0,5 ст.л. суперфосфату і сірчанокислого калію. Пишне цвітіння клематисів забезпечить борна кислота, 2 г якої потрібно розвести в склянці гарячої води, а потім розбавити в 10 л води. Для пишного цвітіння не менш потребують фосфорно-калійної підгодівлі гладіолуси і жоржини. Готують розчин так: 15 г суперфосфату і 30 г сульфату калію змішують з 10 л води. А від майбутніх холодів ці квіти захистить підгортання на висоту 25 см.

4. Займіться розподілом багаторічників. Вашої уваги потребують флокси, айстри, дельфініуми, лілії, конвалії і примули. Якщо у вашому квітнику ростуть іриси, з ними в першій половині місяця теж потрібно провести процедуру розподілу, якщо, звичайно, ви не зробили цього в липні.

5. Посадіть цибулинні і дворічники. Пора приступати до посадки рослин, квітучих восени. В цей же час на постійне місце традиційно пересаджують розсаду братків, мальви, турецької гвоздики.

6. Закладіть новий газон. У серпні ще не пізно створити зелену галявину, “заселивши” її потрібними травами. Якщо при посіві газону землю під нього ви не удобрювали, то після появи сходів висотою 3-4 см внесіть на кожен квадрат суміш з 50 г сечовини, 30 г суперфосфату і 20 г сульфату калію і рясно його полийте.

7. Подбайте про теплолюбні культури. Такі рослини, як троянди і канни, потребують ретельної попередньої підготовки до холодів. З цієї причини троянди в серпні припиняють поливати, підгодовувати і обрізати їм пагони. Канни в цьому місяці обов’язково слід підгорнути, повністю закривши кореневу шийку шаром грунту.

8. Уважно огляньте рододендрони. У серпні їх іноді можуть вражати хвороби. На початку місяця проведіть “ревізію” рослин. При виявленні хвороб все уражене листя акуратно зріжте чистим гострим інструментом.

9. Наведіть порядок на землі. Ця робота стосується не тільки квітника, а й всієї ділянки в цілому. Все сміття, що залишилося від серпневих процедур, а також листя, одиничні екземпляри яких починає опадати вже в серпні, “причешіть” граблями і приберіть з ділянки. Ближче до осені починайте оглядати інвентар.

10. Приділіть увагу кімнатним рослинам. Серпень – останній місяць цього сезону, коли кімнатні рослини бажано обрізати, розділити, пересадити в вазон більшого розміру або хоча б замінити верхній шар грунту. Пам’ятайте, що у більшості кімнатних вихованців скоро почнеться період спокою, в який їх по можливості краще не турбувати. Слідкуйте за температурою повітря: ближче до кінця місяця теплолюбні рослини потрібно починати переносити з веранди або тераси в будинок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *