Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > ПРАВО ЗНАТИ > Поділ особових рахунків між співвласниками

Поділ особових рахунків між співвласниками

Законодавство України, а саме стаття 360 Цивільного Кодексу України передбачає, що співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов’язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов’язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов’язаннями, пов’язаними із спільним майном.

Однак власники не завжди знаходять спільну мову в плані утримання житла, що належить їм. У тому числі й оплату комунальних послуг. У кожному випадку причини різні. Якщо не вдається домовитися, тягар утримання житла лягає на когось одного або зростають борги. А борги приносять проблеми чергові проблеми.

Багато співвласників платять свою частину вважаючи, що таким чином вирішують цю проблему принаймні для себе. Однак це не так. Якщо на квартиру оформлено один особовий рахунок, то часткова оплата комуналки не позбавляє боргу зовсім.

Про поділ особового рахунку між співвласниками

Необхідно поділити особові рахунки звернувшись до відповідних постачальників послуг. Якщо інші співвласники власники не платить за квартиру, насамперед потрібно розділити особовий рахунок. Адже, саме тому на кого оформлений  особовий рахунок, адресуються квитанції. Усі санкції  будуть адресуватися власнику, на кого оформлено особовий рахунок, а не всім співмешканцям. Особовий рахунок оформляється на того власника, з ким укладено договір про надання тієї чи іншої житлово-комунальної послуги, даний договір, як правило, укладається з одним із власників.

Важливо! Для поділу рахунків необхідно звернутися до кожного виконавця комунальних послуг, з ким укладено договори.

Про поділ особового рахунку у судовому порядку

У разі відмови постачальників комунальних послуг, необхідно розділити особові рахунки в судовому порядку. У разі якщо ви належите до категорії осіб які мають право на безоплатну вторинну допомогу, (стаття 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»), можете звернутись до центрів та бюро безоплатної правової допомоги у вашому населеному пункті, для допомоги у підготовці позову про примусовий поділ особових рахунків та представництва ваших інтересів в суді.

Вирішення суперечок між співвласниками щодо користування житлом

У разі, коли між співвласниками виникають суперечки не тільки щодо утримання житла, а й щодо користування ним, то необхідно в судовому порядку визначити порядок користування таким житлом.

Якщо хтось із співвласників відмовляється брати участь у витратах, інші співвласники можуть здійснити їх самостійно і вимагати від цього співвласника відшкодування понесених витрат у судовому порядку, або ж безпосередньо звернутись до суду з позовом про примусове стягнення зі співвласника, який відмовився нести тягар утримання спільного майна, коштів для цієї мети.


Отримати безкоштовну правову консультацію чи роз’яснення від юристів сектору “Лозівське бюро правової допомоги” відділу безоплатної правової допомоги Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17..00 за адресою: місто Лозова, вул. Свято-Миколаївська, буд. 4 або за телефонами: (05745) 2-71-03, 2-71-04 або за мобільними номерами: (099) 65-25-685; (067) 247-20-40.

Для мешканців та ВПО Первомайської територіальної громади:
м. Первомайський, м-н 1/2, буд. 56, тел. (05748) 3-31-21, 066-632-21-00.
для жителів та ВПО Сахновщинської селищної територіальної громади:
смт. Сахновщина, вул. Тарасів Шлях, 68, тел. (05762)3-11-04, тел. 068-080-19-78

Мешканці Барвінківської та Кегичівської громад можуть звернутись до нас з будь-якою адресою зазначеною вище або за телефонами (099)65-25-685; (067)247-20-40

Крім того, є можливість користатися:
• Єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *