Четвер, 28 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > ПРАВО ЗНАТИ > Посвідчення водія, недоотримана пенсія

Посвідчення водія, недоотримана пенсія

Обмін посвідчення водія

Я отримала водійські права 2 роки тому. Що потрібно для обміну посвідчення водія, виданого вперше терміном дії 2 роки, на постійне?
Юлія, смт. Близнюки

Обмін першого посвідчення водія можливий виключно після закінчення строку його дії, а не раніше. Обмін такого посвідчення здійснюється так само, як і старого посвідчення водія в будь-якому територіальному сервісному центрі МВС, надавши адміністратору наступний пакет документів: паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом, надається довідка про реєстрацію місця проживання особи); копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків; медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом (форма 083/о); наявне посвідчення водія; платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.
Ціни на нове водійське посвідчення за умови самостійного проходження необхідної процедури відрізняється. Для уточнення актуальних цін на послуги та алгоритмів їх отримання можна звернутись за телефоном (044) 290-19-88 або написати на сторінку Головного сервісного центру МВС.
У разі виникнення додаткових питань ви можете звернутись за телефоном безкоштовної цілодобової гарячої лінії системи безоплатної правової допомоги:
0-800-213-103 та 099-652-56-85.

Хто може претендувати на недоотриману пенсію

Я жив разом з батьком- пенсіонером, він помер, залишилась недоотриманою його пенсія. Хто і як її може отримати?
Володимир, с. Новонадеждине

Згідно із частиною 1 статті 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті. За недоотриманою пенсією необхідно звернутись в управління Пенсійного фонду за місцем перебування на обліку померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня його смерті та надати наступні документи: паспорт, заяву про виплату недоотриманої пенсії, свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки, довідку органу місцевого самоврядування або інший документ, який підтверджує факт спільного проживання з пенсіонером на день його смерті (для непрацездатних членів сім’ї документ, який засвідчує, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера).
У разі відсутності членів сім’ї, які проживали разом з померлим пенсіонером або у разі незвернення ними за виплатою вказаної суми в установлений строк, сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Первомайський місцевий центр
з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *