П’ятниця, 29 Березня, 2024
Головна > НОВИНИ > ГРОМАДА > П’ять хвилин з очільником громади

П’ять хвилин з очільником громади

Короткий тижневий огляд головних новин Близнюківської територіальної громади

Почнемо з найважливішого – здоров’я.
11 квітня на території Харківської області було встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Відповідно, обмежувальні протиепідемічні заходи було посилено. На жаль, особливо від цього
постраждало сільське населення, оскільки з понеділка, 12 квітня, автобусне сполучення на території громади призупинено. Шановні близнюківці! Просимо вас з розумінням поставитися до ситуації. Мета тимчасових обмежувальних заходів – ЗБЕРЕГТИ ВАШЕ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я

ЗЕМЕЛЬНІ ПИТАННЯ

Ці питання залишаються у нашій сільськогосподарській громаді найгарячішою темою.
Продовжують надходити звернення від власників великої рогатої худоби, які через безгосподарність окремих землекористувачів майже позбавлені ділянок для випасу ВРХ. Перший крок до вирішення цієї ситуації було зроблено на останній сесії селищної ради 8 квітня. Так, депутати надали дозвіл на виготовлення землевпорядної документації зі створення громадських пасовищ. Відповідно до інформації власників великої рогатої худоби, для сінокосіння та випасання заплановано виділити більш ніж 3600 га кормових угідь. Також обранці на сесії підтри- мали проєкт рішення стосовно внесення змін в низку вже існуючих договорів оренди землі у частині збільшення відсотка орендної плати.
Таким чином, у більш ніж п’ятдесяти договорах, укладених РДА та Держгеокадастром, відсоток зріс з 3-4% до 8%. «Дякую землекористувачам, які підтримали цю ініціативу. Приємно бачити розуміння того, що між сплаченою орендою та якісними дорогами, благоустроєм населених пунктів, забезпеченням дитсадків та шкіл є безпосередній зв’язок», – зазначив Геннадій Король.
На жаль, Близнюківська територіальна громада до цього часу не може отримати у комунальну
власність частину земель на території колишнього Близнюківського району. Управління Держгеокадастру
у Харківській області відмовило селищній раді у передачі 173.6374 га, посилаючись на відсутність необхідних законодавчих змін. Варто відзначити, цього тижня спеціалісти ради працювали на території колишніх Лукашівської та Башилівської сільських рад. Підставами для виїзду на місцевість стали скарги місцевих жителів. І якщо у віддалених населених пунктах це були більш суттєві проблеми, оцінку яким дадуть відповідні органи, а цемасштабні розорювання пасовищ та прибережних захисних смуг, то ситуація у колишній Лукашівській
сільській раді відверто здивувала.

«Феномен колишньої Лукашів ької сільської ради мені незрозумілий. Люди масово забирають один в одного городи, не гребують навіть найменшими площами, конфлікти виникають буквально за декілька соток, – розповідає очільник громади.
– Уявіть ситуацію, люди за рішенням ще сільської ради отримали у власність сусідський город, хоча твердо
знали, що у розташованого на ділянці будинка є власники, які зараз у селі не проживають!»

З цього приводу варто нагадати, що, окрім законів, відповідно до яких діє місцева влада, є ще суто людські
закони, недотримання яких і призводить до таких ганебних випадків.


МЕДИЦИНА

Цього тижня надходили звер- нення стосовно проблем з отриманням інсуліну в аптеці, що розташована у КП «Близнюківська ЦРЛ». Зараз це питання повністю вирішено – жителі громади забезпечені інсуліном у повному обсязі.
Також днями відбувся робочий візит на Лозівщину голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук. Під час зустрічі Геннадія Короля з керівником ОДА було досягнуто повного розуміння стосовно введення в експлуатації Самійлівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини та закінчення робіт з реконструкції КП «Близнюківська ЦРЛ». Ці проєкти реалізовуються за кошти бюджетів різних рівнів – державного, обласного та місцевого.

БЛАГОУСТРІЙ

Розпочато прийом сільських жителів на громадські роботи. У першу чергу планується залучити до благоустрою людей у тих селах, де відсутні об’єкти соціальної сфери. Окрім цього, на цьому тижні у семи сільських радах з’являться начальники відділів з благоустрою КП «Комунальник». По інших територіях триває підбір кандидатур.
Важливо, що до цих людей можна буде звертатися не лише з комунальних питань. Це будуть представники
місцевої влади, які живуть та працюють поруч з вами.
«Щиро дякую тим, хто знайшов час і долучився до весняних толок у своїх селах. Ці зусилля дорогого
вартують. Я розумію, що після весни у кожного вдома вистачає роботи. Мене тішить, що у нас в громаді є
багато людей, які не лише нарікають та чекають дива, а беруть і роблять», – подякував жителям громади селищний голова.

Тривають консультації керівництва громади з Міністерством цифрової трансформації щодо отримання громадою фінансування в рамках державної «Інтернет-субвенції». Нагадаємо, офіційний збір заявок
буде відкритий одразу після затвердження Постанови Кабінету Міністрів, якою урегульовується порядок та умови надання субвенції.

ПОСТФАКТУМ

Наостанок ми підготували для вас дві абсолютно різні історії про нашу громаду. Але у цих історій спільна мораль – те, якою буде наша громада, залежить від кожного. Так, підприємець з Лукашівки Микола Івах виступив з ініціативою та власним коштом здійснив обрізку аварійних дерев у своєму селі. Окрім цього, землекористувач вирішив озеленити населений пункт, висадивши саджанці лип та берез.
Друга історія про одного з землекористувачів на території Криштопівської сільської ради.
Орендар розорав прибережну захисну смугу та самовільно викопав величезний рів поруч з орендованою
ділянкою. Ці дії не лише порушили екологічну систему, але і унеможливили прогін великої рогатої худоби
та створили купу інших незручностей для місцевих жителів.
Отже, не завжди все залежить від влади. Громада – це наша спільна відповідальність. Тому кожен здатен вплинути на те, чи буде вона нашим спільним соромом, чи нашою спільною гордістю.

Олена ШАРІПОВА, підбирач
довідкового та інформаційного
матеріалу селищної ради


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *