Понеділок, 18 Жовтня, 2021
Головна > ГАЗЕТА > БЕСIДИ,ІНТЕРВ'Ю > Духовні наставники

Духовні наставники

У кожної людини в якісь періоди життя з’являються наставники: батьки, вчителі, більш досвідчені у професії. А є наставники особливі—духовні. Їм довіряють найпотаємніше. Такими є священики. Їм  у великому Таїнстві священства визначена роль бути посередниками між людиною і Богом, священику дано право від  Самого Господа Ісуса Христа прощення гріхів людині, яка покаялася.…

Щонеділі чи  у святкові дні віруючі поспішають до Свято-Іллінського Близнюківського храму. Ось і знайомі постаті: настоятеля храму отця Олексія, диякона Ігоря, священослужителів, жінок у церковній лавці та біля підсвічників, тих, хто вирішив потрудитися во славу Божу. Починається служба. Оживає красою чарівний спів церковного хору, яким керує матушка Любов. 

І ось вже 30 років завмирає весь прихід на слова  настоятеля храму:  «Мир всім!». І люди, такі різні за віком, внутрішнім відчуттям невидимого, але живого Бога, поступово огортаються благодаттю. Які хвилюючі для кожного хвилини сповіді!

Отець Олексій вже тридцять літ чує тисячі наших покаянних, зворушливих і часто слізних зізнань перед Святим Євангелієм та Хрестом Господнім. І, буває, кілька  порад священика стають несподіваним виходом із складної ситуації. В найголовніший момент Літургії – Причастя, коли священик виніс Чашу з Тілом і Кров’ю Христовою, тишею наповнюється храм. Попаляються гріхи причасників…

   У тому, як по завершенні служби отця Олексія обступають віряни, щоб послухати проповідь, відчутний зв’язок настоятеля з паствою. Доречно підібрані приклади з нашого життя, пов’язані з Євангеліївським словом, кожен пропускає через  душу, знаходячи в собі і докори совісті, і радісні відкриття Слова Божого, яке просвітлює і зігріває.

Влучно сказала якось одна з прихожанок: «Люди голодні», і цей духовний голод ми втамовуємо у храмі під час Божественної служби та проповідей. 

А спів «Херувимської»?! Ти їх не бачиш, Ангелів, бо вони невидимі, але в тиші можеш відчути легкий помах крил Херувимів. Якось, будучи в паломницькій поїздці, нашій прихожанці прямо під ноги опустилася в храмі блакитна неземної краси пір’їнка, яку побачили й інші. В такі моменти  з’являється і страх, і радість… А скільки святинь у нашому храмі! А скільки зцілень від  Близнюківської нерукотворної ікони Матері Божої! А скільки проявів благодаті!

У подружжя Сокалів Любові та Олексія за 30 років церковної служби перед очима  пройшли десятки і навіть сотні тих, хто шукає Бога та спасіння, а вони є їхніми помічниками. Після служби хтось потребує особистого спілкування з отцем Олексієм чи матушкою Любов’ю. Їх поважають і люблять. Якщо дивитися через призму земного життя, то подружжя ще є і батьками. Крім власної доньки, опікуються хлопчиками різного віку, про кожного турбуються з особливою любов’ю, розвивають їхні таланти, дбають про майбутнє. Діти відповідають взаємністю своїм наставникам. 

До всього, помітно, як отець Олексій та матушка Любов гармонійно доповнюють один одного, і навіть у тому, що їхні дні народження поряд (матушці Любові 24, а отцю Олексію 26 січня), є теж щось таємниче. І у цьому році  традиційно храм наповниться співом  усіх присутніх з проханням Бога про їхнє здоров’я на довгі літа та життя в радості і щасті!

Валентина Грубник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *