П’ятниця, 29 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > БЕСIДИ,ІНТЕРВ'Ю > Мені щастить на пологи

Мені щастить на пологи

У Близнюківській громаді є три пункти базування бригад ЕМД. Одна з них – в Уплатному. Тут працюють дві фельдшерки – Олена Панченко та Анжела Сокол, медбрат Сергій Фефілов, медсестра Макурова Людмила, молодші медсестри – Надія Сазоник та Тетяна Зайцева, водії – Анатолій Климець, Ігор і Сергій Головня та Валерій Капітан. Кожен з цих людей виконує свою місію, від якої залежить здоров’я та іноді й життя пацієнтів.

Сьогодні поспілкуємося з медсестрою Людмилою Макуровою, на рахунку якої троє пологів, як-то кажуть, на колесах. Жінка розповідає: «Я працюю в бригаді екстреної медичної допомоги з початку її створення, то з впевненістю можу сказати, що за цей час ми багато чого набачились і наслухались, і в ситуації різні потрапляли. Найбільш неприємно, коли мчиш на виклик, а то виявляється п’яничка вирішив погратися, а потім нас же і послав куди подалі. Найстрашніше – коли не встигаєш довезти людину до лікарні або не в змозі допомогти, бо випадок смертельний. Найдивовижніше – коли тримаєш на руках тільки-но народжену дитину. А мені якраз щастить на породіль. Перші пологи прийняла в легковому автомобілі, перерізавши пуповину домашніми ножицями та перев’язавши її звичайними нитками. Живу я в селі Софіївка Перша і в той день, коли у жінки, яку чоловік віз до лікарні, почалися пологи якраз у нашому селі, я була вдома. Зупинивши авто, майбутній татко гайнув шукати допомогу, люди направили до мене, то й довелося приймати рішення миттєво. Народився хлопчик, а я, як була в капцях та домашньому одязі, так до лікарні й поїхала з новонародженим і його батьками. У 2017 році ми везли породіллю з Берестового, а біля Лукашівки жінка почала народжувати. Довелося зупиняти машину і приймати пологи. Але тоді я вже була з санітаркою, і дівчинку, яка народилася в «сорочці», прийняли ми вдвох. Треті пологи були у цьому році. Приїхавши на виклик до Новоолександрівки, зрозуміла, що жінка вже народжує. Немовля було обвите пуповиною, то часу на роздуми і перевезення не було. Разом з водієм Анатолієм Климцем ми прийняли пологи і все завершилося добре.

Скоро прийде новий рік, то хочеться, щоб дітей у нашій громаді народжувалося якомога більше, але бажано у пологових відділеннях, а не в автомобілях (посміхається)».

Людмила Олексіївна під час розмови нахвалювала свій колектив і старшого фельдшера Марію Звягінцеву, яка багато чому навчила її та колег. А ще запевняла, що наразі і умови роботи стали комфортнішими, і автомобіль швидкої допомоги новий, і оснащений він необхідними медичними апаратами, і люди хороші, і допомогти всім хочеться. А все тому, що ця сором’язлива жінка любить свою нелегку роботу і, здається, недарма саме на її змінах так часто народжуються діти.

Ірина ВОРОНКІНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *