П’ятниця, 29 Березня, 2024
Головна > ГАЗЕТА > БЕСIДИ,ІНТЕРВ'Ю > Люди з маленького села творять українську культуру

Люди з маленького села творять українську культуру

Валентина ЧАБАРАЙ

Знак, що попереджував подорожніх про те, що зараз вони ступлять на благословенну землю села Гаражівка, якраз стояв навпроти нашого двору.

Мені, малій, подобалося, що коли заходиш до хати- ти в Софіїївці, а в кухні – то вже в Гаражівці. Зараз – все суцільна Софіївка, але я почну монолог з колишньої батьківської кухні саме про ту частину, що Гаражівка.

Пройдемося єдиною коротенькою вулицею мого дитинства: всі двори охайні, жодного похиленого паркана, біля будинків – квіти. Все це велика, важка праця моїх любих земляків. Які це люди? Самобутні. Різні: лайливі, миролюбиві, чуднуваті, роботящі, талановиті, але – дружні. Як пальчики в кулачці…Ось такі.

До речі, відомий український письменник Іван Шаповал  народився у Гаражівці. Його хрестоматійні твори дають змогу краще знати, пам’ятати історію козацтва. Залюбки похвалюся, що Іван Максимович був моїм добрим наставником, хорошим старшим другом. Вдячна, що в такої зайнятої людини завжди був час, щоб написати змістовного листа сільській дівчинці…

Ми швидко дійшли до красивого затишного подвір’я. В освітленому вікні будинку видніється схилена до мольберта постать Алли Анатоліївни Рибалко. Ось де яскравий приклад того, що людина може знайти своє місце, хоббі, заняття, що завгодно, в будь-якому віці. Проста , звичайна вчителька (дуже чуйна, душевна, шанована людина) вже будучи за вислугою на пенсії, знайшла своє Я в малюванні. Чесно скажу, не втомлююсь дивуватися, наскільки великий талант відкривається в її картинах.

Зараз же кожен вносить свій внесок в наближення перемоги. Алла Анатоліївна теж своїми роботами відображає наш час, підтримує людей прекрасними пейзажами, відволікає від страшного сьогодення чарівними квітами на полотні.
Аллині картини вже прикрашають закордонні оселі- американську, польську. Та і мою стіну в лозівській квартирі вже оживив чудовий краєвид. Пишаюся! А знаєте, принести в свій дім картину Алли Рибалко – це те саме, що впустити в кімнату промінь сонця. Це саме світло, добро, позитив.

Хочеться побажати цій талановитій жінці зробити велику персональну виставку, щоб багато людей змогли поглядом, наживо, доторкнутися до душі щирої людини, сучасного митця .

Я дуже горда, що люди з маленького села творять українську культуру, стають на її передові позиції.

Один коментар до “Люди з маленького села творять українську культуру

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *