П’ятниця, 29 Березня, 2024
Головна > ВІЙНА > ВОЛОНТЕРИ > Як жінки і чоловіки Близнюківської громади наближають Перемогу

Як жінки і чоловіки Близнюківської громади наближають Перемогу

Про волонтерський рух в Україні сьогодні із захопленням говорять у багатьох країнах світу, називаючи це явище унікальним. Розквіт волонтерської діяльності у нас припав на час Революції Гідності і початок війни на Донбасі у 2014 році.
У надзвичайно складний період саме цей рух об’єднав суспільство, громадські організації, групи людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем країни. То із 24 лютого, коли росіяни напали на Україну, на підтримку військових та для допомоги внутрішньо переміщеним особам піднялися сотні людей з Близнюківської громади.

Паралельно з групою волонтерів, яких очолила Наталія Кузнєцова, розкинувся пункт допомоги в корчмі «У Наталки», де під керівництвом Анастасії Базалук робили все можливе для підтримки тих, хто потерпає від воєнних дій. Сестри Ірина Орлова та Олена Шкребець організовують гуманітарну допомогу внутрішньопереміщеним особам, а Микола Федорченко, сестри – Анна, Надія та Ольга Мороз, подружжя Федотових і брати-близнюки Насірови збирають кошти на потреби ЗСУ та ВПО, перевозять переселенців у безпечні місця, допомагають військовим та дітям, годують, надають юридичні консультації тощо.
Про свою теперішню волонтерську діяльність сьогодні розкажуть мама солдата, яка очолює сільськогосподарське товариство та є власницею кафе, брати-близнюки із відомої в Україні групи «Курган
&Agregat» і подружжя юристів.


Наталія Кузнєцова, син якої служить в лавах ЗСУ, розповідає:

– Коли почалася війна, і ніхто не знав, що робити, я теж протягом двох діб просто лежала і думала, чим я
можу допомогти. Ясно розуміла, що моя бездіяльність мене просто паралізує. Майнула думка: треба встати і приготувати їсти. І тут рішення проблеми: я ж вмію смачно готувати, знаю надійних людей, які підтримають і допоможуть, у мене є початковий ресурс. А їжа – це те, що точно ніколи і нікому не завадить. Відразу біля мене згуртувались небайдужі люди з нашого селища. За відомих причин сьогодні їхні прізвища називати не буду, але я їм безмежно вдячна, бо вони всі ГЕРОЇ.

Мій син б’ється з ворогом на передовій, а ми на кухні в кафе організували свій фронт. Я не можу без сліз згадувати ті дні, коли єдиною шеренгою і чоловіки, і жінки, і діти прийшли до мене, щоб запропонувати допомогу.

Нам зносили неймовірну кількість продуктів харчування, одягу, консервації та засобів гігієни. Все це фасували, пакували і відправляли в Харків у дитячі будинки, військовим територіальної оборони, харків’янам, які перебували в метро тощо.

З’явилася ідея робити тушонку, пекти хліб та пиріжки, бо зносили і борошно, і яйця. Ми солили сало і робили моркву по-корейськи. На кухні цілодобово варилося та парилося, завантажувалися автобуси і їхали до людей, яких рашисти просто винищували.

Після війни я обов’язково детально розповім про кожен день, бо він вартий окремої статті. Вражало, коли приходили о шостій ранку діти і просили дати їм роботу; коли бабусі, опираючись на палички, несли останні гроші зі своєї і так мізерної пенсії, коли в єдиному подиху працювали поруч вчителі і лікарі, комунальники і кухарі, підприємці і водії – люди всіх професій та різного віку.

І сьогодні ми продовжуємо свою діяльність і будемо це робити, незважаючи на жодні перепони, бо ми – це і є Україна!


Відомий в Україні хіп-хоп гурт «Курган&Agregat», який створили жителі Близнюків – Євген Володченко і брати Аміл та Раміл Насірови, з початком війни призупинив свою концертну діяльність і запустив збір коштів на пальне для близнюківських волонтерів, які мали привезти із заходу країни гуманітарну допомогу.

«Ми зібрали більше 100 тисяч гривень. Побачили, що наша аудиторія нам довіряє, то почали допомагати ще й нашим військовим, – розповідає Аміл Насіров.

За весь час своєї діяльності нам вдалося залучити на допомогу країні понад два мільйони гривень і, окрім іншого, ми купили вже два автомобілі для потреб захисників на передовій. Зараз знайшли в Азербайджані якісь круті рації, що вже прямують в Україну. Ще завдяки донатам наших підписників, маємо можливість збирати якісні тактичні аптечки. Зупинятися не плануємо, а вже після війни поїдемо у концертний тур по мирній, вільній, незалежній Україні!»

Про покупки хлопці звітують в соціальних мережах та нагадують, що кожна гривня і репост допоможуть їм ще докупити і якнайшвидше відправити на фронт необхідні речі.

До слова, допомогти можна за наступними реквізитами: Монобанк 5375411413724860 Насіров Раміл Ельман огли.


Ірина та Ілля Федотови – юристи за фахом. Вони будували плани на майбутнє у Харкові, де обживалися у квартирі на Салтівці. Молоде подружжя ділиться своєю історією:

– Ми обожнюємо Харків і не уявляємо свого життя без цього красивого величного міста. 24 лютого все
змінилося в одну мить. Спочатку ми вірили, що все закінчиться дуже швидко, але вибухи не припинялися. Потім друзі запропонували пожити в центрі міста – в офісі біля обладміністрації. Але коли «прилетіло»
в адмінбудівлю, вирішили їхати в Милівку Близнюківської громади до мами.

У Харкові робота призупинилася, то почали шукати в іншому місці. Побачили вакансії в Благодійному
фонді «Право на захист», відправили резюме і нам відповіли, що можуть працевлаштувати двох юристів у Тернополі. Взявши два рюкзаки та кішку Еллі, ми поїхали до місця призначення і вже з четвертого
квітня доєдналися до чудової команди, ставши консультантами з юридичних питань.

Наша робота полягає в тому, що ми виїжджаємо на місця скупчення внутрішньо переміщених осіб та
місця їх контактного проживання, проводимо зустрічі з людьми, дізнаємось, яка юридична допомога їм потрібна і надаємо її.

За час роботи у фонді проконсультували понад 300 осіб з різних питань. Спочатку люди звертались із
запитаннями, як зареєструватися ВПО, адже деякі з них приїхали без документів, то роз’яснювали все,
що пов’язано з реєстрацією. Зараз більшість цікавиться працевлаштуванням, оформленням статусу
безробітного в нинішніх умовах, отриманням кредитів та компенсацій за пошкоджене чи знищене майно.
Також багато запитів на відновлення документів і переїзд за кордон.

Хочу наголосити, що внутрішньопереміщеним особам юридична консультація надається безкоштовно.
Я дуже рада, що в такі скрутні часи є можливість приносити користь людям. І доки буде така потреба, ми готові працювати в Тернополі, але дуже мріємо повернутися до мирного життя в Харкові.

Якщо ж вам потрібна юридична консультація, телефонуйте до Благодійного фонду:
099-507-50-90, 068-507-50-90, 093-507-50-90 щодня з 7.00 до 20.00. Також можна звернутися у месенджер до Ірини Федотової.

Ірина Воронкіна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *